VAC preuzeo 25 odsto Novosti. Ardos: Prevara!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2010, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC preuzeo 25 odsto Novosti. Ardos: Prevara!

EŠEN -

Portparol VAC-a Paul Binder potvrdio je danas da je Medijska grupacija VAC (WAZ) u potpunosti preuzela društvo "Ardos Holding GmbH" iz Salcburga koje je vlasnik oko 24,9 odsto akcija u "Večernjim novostima". Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je policija po nalogu tužilaštva pokrenula istragu u vezi privatizacije dnevnog lista "Večernje novosti". Dačić je novinarima na Tari rekao da svako ko ima bilo kakve primedbe po tom pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da se obrati policiji, a da on ne želi dalje da govori o tome, jer mu detalji nisu poznati.

Osim toga VAC nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u Večernjim novostima, saopštila je ta medijska grupacija.

Ardus: VAC uzeo "Novosti" na prevaru

Advokatska kancelarija beogradskih vlasnika firme "Ardos", tvrdi da je VAC na prevaru preuzeo deo "Večernje novosti".

"Tačno je da je VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu 'Ardus', pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija 'Novosti'", navedeno je u saopštenju.

Na istovetan način pokušao je da preotme i drugu firmu koja je, takođe, vlasnik udela u "Novostima", ali su tom prilikom službenici bili obazriviji, pošteniji i odgovorniji, pa su sprečili ovu hajdučiju Boda Hombaha, dodaje se u saopštenju.

"Beogradski advokati tvrde da ovakvim protivpravnim i nasilničkim potezima VAC i Hombah potkopavaju pravni sistem Srbije, a notare u Beču upozorili su da su moguće tužbe, ne samo protiv njih, nego i protiv austrijske države, čiji su oni službenici. Očekuje se i brzo reagovanje institucija države", zaključeno je u saopštenju.

VAC: Zavisimo od jednog srpskog privrednika

U saopštenju se navodi da je VAC još pre nekoliko nedelja javno izjavio, da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija Novosti preko ta tri društva, a preuzimanjem tih društava VAC, kako je navedeno, osigurava svoje vlasništvo.

VAC je ranije najavio da će iz Srbije povući svoje investicije i okončati svoj angažman, a kako je navedeno u saopštenju, preuzimanje ta tri društva predstavlja sastavni deo VAC-ove poslovne politike.

"Medijska grupacija VAC je svojim prvim zahtevom od januara 2009. godine, kao i novim zahtevom od januara 2010. godine pokušala da od srpske Komisije za zaštitu konkurencije dobije odluku o odobrenju koncentracije u vezi sa svojom investicijom u 'Večernjim novostima'", kaže se u saopštenju.

Pošto se to nije desilo, kako tvrde u VAC-u, ta medijska grupacija "zavisi od jednog srpskog privrednika", protiv koga je u aprilu 2010. godine pokrenula arbitražni postupak u skladu sa važećim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu.

Medijska grupacija VAC neće dozvoliti da joj se u postupku povlačenja iz Srbije uskrate njena ekonomska prava, navedeno je u saopštenju.

Preuzimanje pravnim simulacijama i bez odobrenja Komisije

Medijska grupacija VAC, korišćenjem pravnih simulacija i bez odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije, otpočela je sa preuzimanjem akcija u beogradskim "Večernjim novostima", saopštili su danas pravni zastupnici tri inostrane kompanije, koje imaju akcije u tom listu.

Zastupnici tih kompanija - "Ardos Holding GmbH", "Trimax Investments GmbH" i "Karamat Holdings" naveli su da je "Ost Holding Südosteuropa GmbH", član grupe VAC, uspeo da se bez dostavljanja potrebne dokumentacije registruje kod nadležnog suda u Salcburgu kao 100 odsto vlasnik društva "Ardos Holding GmbH" i time posredno postane vlasnik nad 24,89 odsto akcija Novosti.

"Najvažniji preduslov za prenos vlasništva na ovoj kompaniji je bilo dobijanje prethodnog odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije, koje VAC nije pribavio", kaže se u saopštenju.

Istovremeno je podnet zahtev i za registraciju "Ost Holding-a" kao 100 odsto vlasnika "Trimax Investments GmbH", koji poseduje 24,98 odsto akcija u Novostima, ali po ovom zahtevu austrijski sud još nije doneo odluku, jer su preduzeti svi pravni koraci za poništaj ove nezakonite promene vlasništva.

Pravni zastupnici ovih kompanija navode da je o svemu ovome obaveštena Komisija za zaštitu konkurencije i da joj je dostavljen zahtev za izdavanje mišljenja kojim će potvrditi svoj ranije javno izrečen stav da nije izdala VAC -u odobrenje za posredno sticanje većinskog paketa akcija Novosti.

Takođe, prema mišljenju ovog tima, Komisija treba da se izjasni da li se može smatrati da je njihovo odobrenje dato, s obzirom da do današnjeg dana nisu rešili zahtev VAC-a.

"Upravo ovo je pogrešna i simulovana argumentacija na osnovu koje se VAC, preko 'Ost Holding-a', protivpravno registrovao kao vlasnik 'Ardos Holding-a' i pokušava da se registruje kao vlasnik 'Trimax-a', čime bi, ukoliko u tome uspe, stekao ukupno 49, 88 odsto akcija u Novostima".

Advokati smatraju da ukoliko VAC uspe da na ovaj "nezakoniti način preuzme" i trećeg značajnog vlasnika akcija u Novostima, kompaniju "Karamat Holdings" sa Kipra, postaće većinski vlasnik akcija u beogradskom listu, sa udelom od 62, 39 odsto.

Time bi, kako navode, VAC grubo povredio propise Srbije koji predviđaju da je za ovakvo sticanje neophodno prethodno odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije.

Očekuje se da Komisija za zaštitu konkurencije reaguje u najkraćem roku i izda zahtevano pravno mišljenje, kao i da preduzme sve što je u njenog nadležnosti kako bi se sprečilo ovakvo nezakonito postupanje VAC-a i otklonila opasnost od potencijalne štete za konkurenciju u Srbiji.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović, koja se nalazi u Mađarskoj, izjavila je danas Tanjugu da će konkretna saznanja o preuzimanju "Večernjih novosti" od strane VAC-a imati sledeće sedmice kada se vrati sa puta.

Kolundžija: Tadić nikom i ništa nije obećao

Demokratska stranka i njen lider i predsednik Srbije Boris Tadić nikada se nisu mešali u poslovanje stranih investitora, izjavila je danas šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija i odbacila optužbe da je Tadić bilo šta kome obećavao mimo zakona.

"Nikada se niko iz DS, a naročito ne predsednik Tadić, nisu mešali u to na način koji bi podrazumevao da se Srbiji nanosi šteta ili da se zloupotrebljavaju i izbegavaju zakoni", rekla je Kolundžija novinarima u parlamentu.

Ona je napomenula da je Tadić u slučaju privatizacije kompanije "Večernje novosti" i uloge medijske grupacije VAC, a koji, kako je istakla, u osnovi ima ekonomske interese, "na vrlo neprimeren način zloupotrebljen" i da je "neosnovano umešan u nešto sa čim nema nikakve veze".

"U tom smislu svaka optužba da je predsednik na bilo koji način, mimo zakona, bilo kome bilo šta obećavao prosto ne stoji", istakla je Kolundžija i dodala da su se DS i Tadić uvek zalagali da što više stranih investicija uđe u Srbiju, ali uz poštovanje zakona koji važe u Srbiji.

Tadić, prema njenim rečima, nikada nikome nije obećao da može da ostvari bilo šta, što je u Srbiji suprotno zakonima ili interesima zemlje i primetila da to nije ni u delokrugu njegovog rada.

Ona je navela da je ZES tražio odgovore od nadležnih državnih institucija da li su pokrenuti postupci kako bi se utvrdilo da li je bilo zloupotreba u privatizaciji kompanija "Večernje novosti" i Luke Beograd.

Prema njenim rečima, dobili su odgovore da je njihova privatizacija izvršena u vreme manjinske vlade Vojislava Koštunice i da je tadašnji direktor Agencije za privatizaciju nakon toga postao "drugi čovek" "Večernjih novosti".

"Ono što je za nas jako važno to je da se utvrdi puna istina da li postoji odgovornost onih koji su učestvovali u tom procesu, da li je taj proces zakonit i da li je država oštećena.

Po našim informacijama, nadležni organi rade na tome s obzirom na mnoge informacije koje se ovih dana pojavljuju i koje ukazuju da je bilo nekih stvari koje će ispitati, rekla je Kolundžija.

Šefica poslanika ZES je dodala da će nadležni državni organi utvrditi istinu oko privatizacije te dve kompanije, navodeći da bi najlošije od svega bilo da se to pitanje politizuje i da postane sredstvo za političku kampanju.

Ona je naglasila da je interes Srbije da se utvrdi puna istina i da oni koji su kršili zakone, zloupotrebljavali položaj tražili i dobili nekakve privilegije, snose posledice.

Petković: DSS nema veze s privatizacijom "Novosti"

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković negirao je danas da ta stranka ima bilo kakve veze sa privatizacijom dnevnog lista "Novosti" i da je, kada je predvodila Vladu Srbije, uvek poštovala zakon.

Petković je naveo da DSS želi da obavesti šeficu poslaničkog kluba ZES-a Nadu Kolundžiju "da DSS kada je predvodila Vladu Srbije uvek se strogo pridržavala zakona u svom radu te je tako bilo i kada je reč o privatizacijama".

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo i da je DSS, kada je ušla u Vladu Srbije, zatekla "Novosti" kao veoma važne novine koje su srpska firma, "ali kada je DSS izašla iz vlasti, "Novosti" su ostale takođe srpska firma".

Portparol DSS- a je dodao da "sada vidimo da predstavnici VAC-a saopštavaju javnosti Srbije da im je neko obećao da će pored "Politike" i "Dnevnika" preuzeti i "Novosti".

"Poštujući značaj stranih investicija DSS i kada je bila u vlasti i sada kada je u opoziciji smatra da "Novosti" treba da ostanu srpske novine", istakao je Petković.

UNS: Odgovornost za sudbinu "Novosti"

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas države da saopšti sa kim deli vlasništvo kapitala Kompanije Novosti i da preuzme odgovornost za sudbinu ove značajne medijske kompanije i zaposlenih.

"Privatizacija Večernjih novosti obavljena je netransparentno, što za posledicu ima dešavanja čiji smo svedoci poslednjih meseci", navodi se u saopštenju UNS.

Kako se dodaje, UNS je i ranije zahtevao da javnost sazna ko su vlasnici Kompanije Novosti, ali i drugih medija i zbog činjenice da netransparetnost vlasništva omogućava stvaranje monopola u medijskoj sferi.

Na ovaj problem UNS je ukazivao tako što je pre tačno pet godina predložio izmene zakona koje bi osigurale transparentnost vlasništva u medijima i onemogućile nedozvoljenu medijsku koncentraciju, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

WAZ potvrdio kupovinu akcija Novosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2010

Portparol WAZ Paul Binder potvrdio da je ta medijska grupacija u potpunosti preuzela "Ardos" iz Salcburga koji je vlasnik 24,9 procenata akcija u "Novostima". Osim toga WAZ nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Pokrenuta istraga u vezi privatizacije "Večernjih novosti"

Izvor: Blic, 22.Jun.2010

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je policija po nalogu tužilaštva pokrenula istragu u vezi privatizacije dnevnog lista "Večernje novosti". Dačiću nisu poznati detalji istrage..Dačić je novinarima na Tari rekao da svako ko ima bilo kakve primedbe po tom pitanju...

Nastavak na Blic...

VAC potvrdio preuzimanje "Ardosa"

Izvor: TimockeVesti.net, 23.Jun.2010, 06:09

Medijska grupa VAC potvrdila saznanja B92 da je preuzela "Ardos" koji jevlasnik 25 odsto "Novosti", ali ponavlja da ostaje pri odluci da se povuèeiz Srbije. Vladajuæa koalicija zatražila od nadležnih organa i tužilaštva dautvrde odgovornost vlade Vojislava Koštunice u spornim privatizacijama LukeBeograd...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.