Unicef pohvalio Srbiju

Izvor: RTS, 21.Feb.2013, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unicef pohvalio Srbiju

Srbija je zbog uključivanja dece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem na svim nivoima dobila pohvalu od Unicefa na sastanku u Njujorku, rekao ministar prosvete Žarko Obradović.

Obrazovni sistem u Srbiji je takav da uključuje decu sa posebnim potrebama na svim nivoima i naša zemlja je zbog toga dobila priznanje na sastanku Izvršnog odbora Unicefa u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Njujorku, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

"Od zemalja centralne i istočne Evrope i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza oni nas smatraju zemljom koja je napravila najveći napredak na tom polju. Za nas je taj susret u Njujorku i izlaganje bio veoma značajno, zato što se pokazalo da je i to deo obrazovnog sistema Republike Srbije", rekao je Obradović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ranijih godina deca sa smetnjama u razvoju išla su u specijalne škole. Od 2009. godine i ta deca, uključena su u redovan obrazovni sistem, uče zajedno sa svojim vršnjacima, sklapaju prijateljstva i jačaju samopoštovanje.

"Mi smo pozvani od strane Unicefa da kao jedna od zemalja regiona predstavimo svoje rezultate i pokažemo kako smo uspeli da decu sa posebnim potrebama uključimo u obrazovni sistem u tolikom broju", objasnio je ministar prosvete.

Obradović je ukazao i da je Srbija pozvana da 1. marta u Ženevi na Konferenciji o ljudskim pravima, na delu koji je posvećen dečijim pravima i obrazovanju, upozna prisutne sa rezultatima Srbije u uključivanju dece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem", rekao je Obradović.

Prema njegovima rečima, situacija nije idealna, posebno zbog činjenice što se prema propisima, u odeljenjima gde se uključe dva deteta sa posebnim potrebama, broj učenika smanjuje za šest, što formalno dovodi do pojave prekobrojnih odeljenja. Slično je i u predškolskim ustanovama gde se uključivanjem jednog deteta sa posebnim potrebama, broj dece u grupui smanjuje za tri.

Ministar prosvete je rekao da će se na sveobuhvatan način rešavati i pitanje personalnih asistenata koji pomažu deci sa posebnim potrebama, kao i da će država gledati kako da finansijski pomogne.

"Tu vrstu pomoći određuju stručne komisije, za koje je nadležno ministarstvo za socijalna pitanja. Komisija određuje kom je tačno detetu potreban personalni asistent i to ne samo na nivou osnovne škole već i na nivou fakulteta. Očigledno je da će to biti pitanje koje ćemo mi rešavati u godinama koje dolaze", rekao je Obradović.

On je rekao i da Ministarstvo prosvete ima sjajnu saradnju sa Udruženjem studenata sa hendikepom i da generalno pokušava da pomogne ne samo sa studentima koji su na budžetu, već i samofinansirajućim studentima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Unicef pohvalio Srbiju

Izvor: OkRadio.rs, 21.Feb.2013

Srbija je zbog uključivanja dece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem na svim nivoima dobila pohvalu od Unicefa na sastanku u Njujorku, rekao ministar prosvete Žarko Obradović. Obrazovni sistem u Srbiji je takav da uključuje decu sa posebnim potrebama na svim nivoima i naša zemlja je zbog toga...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.