Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuto dvostruko pravo glasa manjinama, Srbima tri mjesta u Saboru

ZAGREB- Ustavni sud Hrvatske ukinuo je kao neustavne odredbe Ustavnog zakona o manjinama iz juna prošle godine kojima se manjinama ispod jedan i po posto učestvovanja u stanovništvu pored opšteg prava glasa garantuje i posebno biračko pravo u ukupno pet poslanika, a samo Srbima se garantuju najmanje tri poslanika, ali isključivo na temelju opšteg prava glasa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatskoj ukinuta zagarantovana tri srpska mandata

Izvor: EMportal, 29.Jul.2011

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je danas odredbu ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojoj su se srpskoj manjini u okviru opšteg biračkog prava unapred garantovala tri poslanička mesta u Saboru, a ostalim manjinama dvostruko pravo glasa.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.