U Savetu o srpskom sudiji i KiM

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Savetu o srpskom sudiji i KiM

Na predstojećoj sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope biće doneta odluka o učešću sudije iz Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava.

To je za B92 istakla predstavnica delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Nataša Vučković, uz napomenu da će se govoriti i o situaciji na Kosovu, krizi u Ukrajini i posledicama napada na magazin Šarli ebdo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Parizu.

“Na dnevnom redu će najvažnije teme biti situacija u Ukrajini i sloboda medija u Evropskoj uniji. Oko slobode medija se očekuje hitna debata, a u vezi sa onim što se dogodilo u Parizu. Takođe, na dnevnom redu će biti i potvrda mandata delegacija, a očekuje se da će biti postavljeno pitanje mandata ruske delegacije. Ukoliko do toga dođe, pripremiće se nova rezolucija“, navodi Vučkovićeva.

U proteklom periodu je stav srpske delegacije bio neusaglašen, a Vučkovićeva navodi da će se sada najpre sačekati i videti da li će to pitanje biti postavljeno.

“Videćemo ukoliko dođe do rezolucije, ali očekujemo da se potvrde mandati ruske delegacije“, objašnjava Vučkovićeva.

Na dnevnom redu zasedanja biće i teme koje se tiču Srbije, jedna je izbor srpskog sudije u Evropskom sudu za ljudska prava, a druga je rasprava o pitanju Kosova u Komitetu za politička pitanja.

“Pred kraj godine je zasedao Potkomitet, predstavljeni su naši kandidati, a odluka će biti objavljena u utorak na Komitetu za pravna pitanja. Komitet je zauzeo stav da predloži jednog od tri srpska kandidata. Što se tiče pitanja Kosova, obaviće se slušanje, kratka rasprava o situaciji na Kosovu. Otac Sava Janjić neće doći, videćemo ko će učestvovati sa kosovske strane. To će biti kratka rasprava, jer u okviru vremena predviđenog za to treba da se razgovara i o situaciji u Egiptu“, dodaje Vučkovićeva.

Srpska predstavnica napominje da će važna tema razgovora biti i odnos Evropske unije i Saveta Evrope.

“To pitanje se tiče toga da je Evropski sud pravde doneo odluku da pristupanje Konvenciji o ljudskim pravima od strane Evropske unije nije u skladu sa ugovorima. To će uticati na primenu Konvencije o ljudskim pravima. To će biti velika tema, a moguća je i rasprava po hitnom postupku“, zaključila je Vučkovićeva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odluka o sudiji u Evropskom sudu za ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2015, 02:11

Odluka o učešću sudije iz Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava biće doneta danas na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, izjavila je šef Stalne Delegacije Skupštine Srbije Aleksandra Đorđević, navodeći da će jedna od važnijih tema za Srbiju biti i rasprava o poštovanju ljudskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.