U Pacifiku pronađen vulkan velik kao Britanija

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pacifiku pronađen vulkan velik kao Britanija

Geolozi su u Tihom okeanu otkrili najveći vulkan na Zemlji i jedan od najvećih u celom našem sunčanom sistemu. Vulkan nazvan "Tamu masif" veliki je skoro kao Britansko ostrvo!

Ovaj vulkan je za 25 odsto manji od gigantskog vulkana "Olimpska gora" na Marsu, kog naučnici smatraju najvećim u Sunčevom sistemu. Do sada je najveći vulkan na Zemlji bio "Mauna Loa", jedan od pet vulkana na Havajima.

Vulkan "Tamu masif" nalazi se na području ogromne podvodne ravnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << oko 1.600 kilometara istočno od Japan. Naučnici navode da pokriva površinu od oko 310 hiljada kvadratnih kilometara, a visok je oko 3,5 kilometra!

Za razliku od vulkana "Olimpijske gore" koji se izdiže čak 20 kilometara u visinu, ali ima "plitko korenje", geolozi su uvereni da podnožje "Tamu masifa" ulazi oko 30 kilometara u dubinu Zemljine kore.

Ranije se smatralo da je "Tamu Masif" grupa vulkana, kakvih na Zemlji ima na desetine. Tim, predvođen Vilijamom Segerom sa Univerziteta "A&M" u Teksasu, utvrdio je da je ipak reč o samo jednom masivnom vulkanu.

Veruje se da je ovaj vulkan star oko 145 miliona godina i da je postao neaktivan nekoliko miliona godina pošto se formirao.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SENZACIJA ZVANA "TAMU": Otkriven najveći vulkan na svetu ispod Pacifika

Izvor: NaDlanu.com, 07.Sep.2013, 12:23

Najveći vulkan na planeti Zemlji leži ispod Pacifika, zove se Tamu, a poslednju erupciju imao je pre 144 miliona godina, potvrdili su geolozi. Ogromni vulkanski masiv daleko je veći od dosadašnjeg najvećeg vulkana na Zemlji, Mauna Loe na Havajima, a za 25 odsto manji od najvećeg vulkana u Sunčevom...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.