U Bratuncu pomen ubijenim Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bratuncu pomen ubijenim Srbima

BRATUNAC -

Na vojničkom groblju u Bratuncu održan je parastos za stradale Srbe na području Podrinja, koje su tokom rata u BiH ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića iz Srebrenice.

Parastosu su prisustvovali predsednik i premijer RS Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, ambasadori Srbije i Rusije Ninoslav Stojadinović i Aleksandar Bocan Harčenko, niže rangirani predstavnici međunarodne zajednice, među kojima i predstavnik OHR iz Banjaluke Kris Benet, predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boračkih organizacija, kao i delegacije SRS i SNS iz Srbije.

Za zločine nad Srbima još niko nije odgovarao

Tokom troipogodišnjeg rata na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, ubijeno je najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča ubijeno ukupno 3.267 Srba, među kojima je bilo najviše civila, žena i dece.

Za zločine počinjene nad Srbima na području Podrinja i Birča još niko nije odgovarao.

Obeležavanje stradanja Srba započelo je jutros obilaskom stratišta u Biljači i Sasama, kao i i groblja na Zalazju kod Srebrenice, gde su na Petrovdan 1992. godine, muslimanske snage pod komandom Orića, ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 22 se vode kao nestali.

Od ukupno 22 nestalih Srba iz tih sela, posmrtne ostatke njih 10 polovinom prošle godine je - kako prenose lokalni mediji - slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH. Oni su, naime, tragali za bošnjačkim posmrtnim ostacima, a našli masovnu srpsku grobnicu, koju su prepoznali po obeležjima na uniformama.

Ti posmrtni ostaci ni za godinu dana nisu identifikovani u laboratoriji u Tuzli, iako su porodice želele da ih sahrane danas, 19 godina nakon nestanka.

Predsednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić kaže da su još u martu imali obećanje u laboratoriji u Tuzli da će za dva meseca ekshumirani biti identifikovani, ali do toga još nije došlo.

U okviru obeležvanja stradanja Srba na ovom podurčju prikazan je i dokumentarni film o stradanju srpskog naroda u srednjem Podrinju "Dosije Srebrenica", a održan je i okrugli sto o stradanju srpskog naroda Srebrenice i Bratunca 1992. i 1993.godine.

U tužilaštvu BiH nedavno su potvrdili da se istraga vodi protiv više lica za zločine nad Srbima u Podrinju, među kojima je i Naser Orić, kome je suđeno i u Haškom tribunalu, ali je presudom tog suda on prvo osuđen na dve godine zbog nesprečavanja zločina počinjenih 1992. godine na tom području, a zatim oslobođen svake odgovornosti.

Zabrana stigla iz Vlade Srbije

Policija u Srbiji sprečila je danas predstavnike pokreta "Naši" i "Obraz" da pređu u Republiku Srpsku i prisustvuju komemoraciji poginulim i ubijenim Srbima u Bratuncu, potvrdio je predsednik Pokreta "Naši" Ivan Ivanović.

Ivanović je naveo da su policajci na graničnom prelazu u Loznici zaustavili automobil u kome su se nalazila četvorica članova Pokreta "Naši", odveli ih u kućice i detaljno pretresli.

On je rekao Srni da ih je policija, nakon što je utvrdila da su njihova lična dokumenta i dokumentacija automobila ispravni, obavestila da ih, ipak, ne mogu propustiti zbog naređenja iz Vlade Srbije, kojim im se zabranjuje da napuste zemlju.

Ivanović je dodao da je od poznanika iz organizacije "Obraz" saznao da su i oni bili sprečeni da uđu u Republiku Srpsku, ali na graničnom prelazu kod Bratunca.

Napominjući da je Pokret "Naši" srpski patriotski pokret, koji nikada nije bio ni na jednoj listi za zabranu, Ivanović je ocenio da je zabranom njemu i njegovim kolegama, da pređu granični prelaz, prekršen Ustav Srbije i najavio pravu protiv policajaca, zbog kršenja osnovnih ljudskih prava.

Ivanović je naveo da je među članovima Pokreta "Naši" bio i Branko Sekulić, čiji je rođak jedan od žrtava sahranjenih na groblju u Bratuncu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odata pošta ubijenim Srbima u BiH (VIDEO + FOTO)

Izvor: S media, 12.Jul.2011

U Bratuncu juče odata pošta poginulim srpskim civilima tokom poslednjeg rata u BIH. Dodik: Zločini nad Srbima moraju biti procesuirani. .. GALERIJA SLIKA ..Na Vojničkom groblju u Bratuncu juče je odata pošta i služen parastos za za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja...

Nastavak na S media...

Pomen za stradale u Bratuncu

Izvor: Šumadija Press, 12.Jul.2011

Na vojničkom groblju u Bratuncu danas će biti održan parastos za stradale Srbe na području Podrinja, koje su tokom rata u BiH ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića iz Srebrenice.

Nastavak na Šumadija Press...

Pomen ubijenim Srbima

Izvor: RTS, 12.Jul.2011

Na vojničkom groblju u Bratuncu obeležena devetnaesta godišnjica stradanja Srba na području Podrinja, koje su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. Boli činjenica da za zločine nad Srbima niko ne odgovara, rekao u Bratunci predsednik RS Milorad Dodik...Služenjem parastosa na vojničkom...

Nastavak na RTS...

Godišnjica stradanja Srba u srednjem Podrinju

Izvor: Beta, 12.Jul.2011

BANJALUKA, 12. jula 2011. (Beta) - Predsednik Boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović izjavio je u utorak, povodom 19. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju, da srpske žrtve ne smeju biti minimizirane i da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati...Pomen stradalim Srbima...

Nastavak na Beta...

Pomen srpskim žrtvama u Bratuncu

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2011

Pomen stradalim Srbima iz Srebrenice i Bratunca počeo je jutros u crkvi u Srebrenici, a potom su porodice žrtva i predstavnici Boračke organizacije posetili sela Biljači, Sase i groblje na na Zalazju. Na Vojničkom groblju u Bratuncu danas je odata pošta i služen parastos za 3.267 poginulih srpskih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Održan pomen ubijenim Srbima u Bratuncu

Izvor: Mondo, 12.Jul.2011

Na Vojničkom groblju u Bratuncu danas je odata pošta i služen parastos za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča tokom poslednjeg rata u BiH.

Nastavak na Mondo...

Bratunac: Radikali sa zastavama Šešelja i Mladića

Izvor: S media, 12.Jul.2011

Na parastosu Srbima stradalim u Podrinju radikali razvili ogromne zastave sa likom Ratka Mladića i Vojislava Šešelja. Na obe zastave pisalo je "srpski junak". ..Funkcioneri Srpske radikalne stranke danas su na vojničkom groblju u Bratuncu razvili zastave sa likovima Vojislava Šešelja i Ratka Mladića,...

Nastavak na S media...

Radikali na parastosu sa zastavama Šešelja i Mladića

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2011

BRATUNAC - Funkcioneri Srpske radikalne stranke danas su na vojničkom groblju u Bratuncu razvili zastave sa likovima Vojislava Ssešelja i Ratka Mladića, pa su ih policajci koji su obezbjeđivali parastos Srbima stradalim u Podrinju tokom rata u BiH zamolili da se udalje sa skupa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Incident u Bratuncu

Izvor: RTS, 12.Jul.2011

Funkcioneri SRS-a na vojničkom groblju u Bratuncu razvili zastave sa likovima Šešelja i Mladića, ali ih je policija zamolila da se udalje sa skupa. Policija nije dozvolila predsedniku pokreta "Naši" Ivanu Ivanoviću i još trojici članova tog pokreta, da pređu granicu sa BiH...Na parastosu Srbima...

Nastavak na RTS...

Dodik: Svi zločinci moraju biti kažnjeni

Izvor: Blic, 13.Jul.2011, 01:05

BRATUNAC - Na Vojničkom groblju u Bratuncu juče je odata počast i služen parastos za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča u poslednjem ratu u BiH. Pomenu, koji je organizovao Pododbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS, pored porodica stradalih,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.