Predsednik Boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović izjavio je juče, povodom 19. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju, da srpske žrtve ne smeju biti minimizirane i da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati. Pomen stradalim Srbima iz Srebrenice i Bratunca održan je u crkvi u Srebrenici, a potom su porodice žrtva i predstavnici Boračke organizacije posetili sela Biljači, Sase i groblje na Zalazju.


U tim selima su na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage, predvođene Naserom Orićem, ubile su 69 srpskih civila i vojnika, a 22 se vode kao nestali. Od 22 nestala desetoro je sredinom prošle godine slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH kada su, tragajući za bošnjačkim posmrtnim ostacima, naišli na masovnu srpsku grobnicu, koja je prepoznata po obeležjima na uniformama. posmrtni ostaci još nisu identifikovani.

Na Vojničkom groblju u Bratuncu održana je verska služba za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča u ratu u BiH. Komemoraciji u Bratuncu prisustvovali su premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić, predstavnici Vlade RS, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici Boračke organizacije RS, ambasadori Srbije i SAD u BiH, predstavnici OHR i međunarodnih organizacija.

Dodik je rekao da RS pokušava da se izbori za to da zločini nad Srbima budu procesuirani. Ne može se, kako je rekao, prihvatiti činjenica da muslimanski komandanti iz vremena rata danas slobodno šetaju Sarajevom i slave se kao junaci.

„Naši“ vraćeni sa granice

Beograd – Predsednika Srpskog narodnog pokreta „Naši“ Ivana Ivanovića srpska policija juče je na prelazu sa Bosnom, kod Loznice, vratila sa granice, zajedno sa još trojicom članova, ne puštajući ih na parastos u Bratuncu. Kako tvrdi Ivanović, policija je objasnila da je iz Beograda dobila spisak lica koja ne smeju da puste da prođu. On smatra da to, što je prekršajno kažnjen zbog učešće u skupovima podrške Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ne može biti osnov da se nekom zabrani ulazak u RS i najavljuje tužbu protiv policije.

Radikali udaljeni sa pomena

Funkcioneri SRS Božidar Delić i Nemanja Šarović su na vojničkom groblju u Bratuncu razvili zastave sa likovima Vojislava Šešelja i Ratka Mladića, pa su ih policajci koji su obezbeđivali pomen Srbima stradalim u Podrinju tokom rata u BiH zamolili da se udalje sa skupa. Na obe zastave pisalo je „srpski junak“. Radikali su to učinili posle parastosa, nakon što je delegacija njihove stranke položila vence na spomenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari