Turčinov odlaže antiterorističku akciju na istoku Ukrajine i traži pomoć UN

Izvor: Blic, 14.Apr.2014, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turčinov odlaže "antiterorističku akciju" na istoku Ukrajine i traži pomoć UN

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov pozvao je danas Ujedinjene nacije da se pridruže "antiterorističkoj operaciji" ukrajinske vojske na istoku zemlje.

"Mi bismo pozdravili vašu pomoć u izvođenju zajedničke antiterorističke operacije na istoku zemlje", rekao je Turčinov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, saopštila je kancelarija predsednika na sajtu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Takva zajednička operacija bi omogućila, kako je Turčinov naveo, da se osigura da sve akcije koje preduzimaju "profesionalci i posmatrači" budu zakonite i legitimne.

U saopštenju nije eksplicitno navedeno da Ukrajina traži pomoć mirovnjaka UN i nije sasvim jasno kakvu ulogu Kijev očekuje od snaga UN, ocenjuje francuska agencija AFP.

Istovremeno, Asošijeted pres prenosi da je Turčinov zatražio razmeštanje mirovnih snaga UN na istoku zemlje i da je za to neophodan mandat Saveta bezbednosti gde Rusija ima pravo veta.

Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" sa ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

U objavljenom saopštenju kaže se da je generalni sekretar UN izrazio "punu podršku" Turčinovu i ukrajinskom narodu, ali se ne iznose drugi detalji telefonskog razgovora, navodi AFP.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turčinov pozvao UN da pomognu u antiterorističkoj akciji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Apr.2014

Prelazni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov pozvao je danas UN da razmeste snage na istoku te zemlje, gde su proruski demonstranti zauzeli javne zgrade u desetak gradova. U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, Turčinov je pozvao UN da se pridruže "antiterorističkoj"...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

KIJEV: Ujedinjene nacije da pošalju plave šlemove u Ukrajinu

Izvor: Telegraf.rs, 14.Apr.2014

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, v.d. predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov zatražio je razmeštanje mirovnih snaga UN na istoku zemlje koje bi se pridružile "antiterorističkoj" operaciji

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.