Trojka na Kipru na pregovorima o finansijskoj pomoći

Izvor: Southeast European Times, 04.Jul.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojka na Kipru na pregovorima o finansijskoj pomoći

Predstavnici EU, MMF i Evropske centralne banke u poseti Nikoziji. U ostalim vestima iz biznisa: konzorcijum u kojoj su turska kompanija TAV i grčka firma Konsolidejtid kontraktors kompani izabran da gradi novi aerodromski terminal u glavnom gradu Emirata Abu Dabiju.

04/07/2012

Predstavnici trojke poverilaca - EU, MMF i Evropske centralne banke - počeli su trodnevne razgovore u Nikoziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u ponedeljak (2. jula) o paketu pomoći koji je Kipar zatražio prošle nedelje. Predstavnici trojke trebalo bi da posete i Grčku da bi proverili kako ta zemlja napreduje u sprovođenju strukturnih reformi.

***

Bugarska je članica EU sa najvećim sektorom sive ekonomije, koji čini 32,3 odsto ukupne ekonomske aktivnosti u zemlji, saopštila je Evropska Komisija. Rumunija je druga sa 29,6 odsto. Veći deo sive ekonomije otpada na neprijavljene radnike, kao i na izbegavanje plaćanja poreza. Prosek sive ekonomije u EU je 18,4 odsto.

***

Hrvatska državna elektrodistribucija HEP planira da uloži tri milijarde evra u kapacitete za proizvodnju, prenos i distribuciju do 2016, saopštio je u četvrtak (28. juna) generalni direktor kompanije Zlatko Voračević. On je objasnio da su te investicije potrebne za restrukturiranje, što će pomoći u smanjenju visoke zavisnosti Hrvatske od uvoza energije.

***

Srpska ekonomija zabeležila je pad od 1,3 odsto u prvom tromesečju ove godine, u poređenju sa rastom od 0,6 odsto u poslednja tri meseca 2011, pokazala je zvanična statistika u petak (29. juna). To je prvi negativan rast u dve godine, a smatra se da su uzroci nepovoljni vremenski uslovi i odliv kapitala, što je negativno uticalo na proizvodnju.

***

Turska ekonomija zabeležila je sporiji rast od 3,2 odsto u prvom tromesečju ove godine, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak (2. jula). U četvrtom kvartalu prošle godine, ekonomija je porasla za 5,3 odsto.

***

Hrvatsko ministarstvo pravde saopštilo je da će građani sa velikim dugovima uskoro moći da proglase „privatno bankrotstvo“. Iako nije saopšten datum usvajanja zakona, stručnjaci smatraju da se to neće desiti pre jeseni. Prema različitim procenama, između deset i trideset hiljada Hrvata ne mogu da pokriju svoje dugove.

***

Konzorcijum u kojoj su turska kompanija TAV i grčka firma Konsolidejtid kontraktors kompani proglašen je u sredu (27. juna) pobednikom tendera za ugovor vredan 2,9 milijardi dolara za gradnju novog aerodromskog terminala u glavnom gradu Emirata Abu Dabiju. Ta grupa, u kojoj je i kompanija Arabtek iz Dubaija, počeće sa radovima u naredna tri meseca i završiti ih do 2017.

***

Azerbejdžanski konzorcijum Šah Deniz II, koji predvode Britiš petroleum i Statoil, saopštio je u četvrtak (28. juna) da je izabrao gasovod Nabuko Zapad kao pravac za prevoz kaspijskog gasa u Zapadnu Evropu. Ovaj gasovod se prostire se tursko-bugarske granice do Austrije.

(Razni izvori -- 27.6.2012-4.7.2012)

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Grčke reforme na proveri

Izvor: RTS, 04.Jul.2012

Finansijske stručnjake iz EU, MMF-a i Evropske centralne banke u Atini čeka nova vlada, ali stari problemi. Postoji odlučnost grčke vlade da sprovede važne, strukturne reforme, najpre poreskog sistema i program privatizacije, poručuju iz Evropske komisije...U Atini su ponovo predstavnici Evropske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.