Tadić u Sloveniji

Izvor: RTS, 30.Sep.2009, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Sloveniji

Članstvo u EU najveći je strateški i politički interes Srbije, rekao predsednik Boris Tadić posle razgovora sa slovenačkim kolegom Danilom Tirkom i naglasio da na evropskom putu očekuje dalju podršku Ljubljane. Srbija i Slovenija potpisale sporazum o socijalnom osiguranju. Tadić pozvao slovenačke kompanije da ulažu u Srbiju.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle razgovora sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom na Brdu kod Kranja, da je učlanjenje u Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uniju najveći strateški i politički interes Srbije i izrazio zahvalnost Sloveniji što u tome pruža podršku Beogradu.

Srbija i Slovenija potpisale su sporazum o socijalnom osiguranju, čime se stavaraju uslovi za ostvarivanje prava na penziju građana Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.

Sporazum su na Brdu kod Kranja potpisali resorni ministri dve zemlje, Ivan Svetlik i Rasim Ljajić.

Sporazum sadrži odredbe o ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, uključujući i prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti i prava za slučaj nezaposlenosti.

Neposredna isplata stečenih davanja korisniku koji je ostvario pravo na penziju, korišćenje zdravstvene zaštite za osobe koje imaju prebivalište ili boravište na teritoriji druge države, osnovni su principi zastupljeni kroz odredbe sporazuma.

Uveren sam da je brza integracija Srbije u EU interes Slovenije i očekujem dalju podršku Ljubljane, rekao je Tadić.

Slovenački predsednik je poručio da će se kao i do sada zalagati da se Evropska unija što pre proširi na zemlje Zapadnog Balkana. 

"Istina je da smo imali teške trenutke, istina je da je bilo nekih zabluda, ali danas smo na početku novog puta", rekao je Tirk.

Predsednici Tadić i Tirk su na konferenciji za novinare pozdravili prijateljske odnose između dve zemlje i dva naroda.

Dvojica predsednika su naglasila značaj privredne saradnje i nastupa na trećim tržištima, kao i značaj saradnje u oblasti kulture i školstva.

Ocenili su da je jezik značajan faktor sporazumevanja dva naroda. Tadić je obećao da će se potruditi da se na srpskim univerzitetima uči slovenački jezik i očekuje ostvarenje prava pripadnika srpske zajednice u Sloveniji kao i Slovenaca da u školama i univerzitetima uče srpski.

Tadić i Tirk su naveli značaj principa pravičnosti u međusobnoj saradnji kao i u odnosu prema drugim zemljama i u rešavanju problema, a posebno kada je u pitanju sukcesija imovine bivše SFRJ.

Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju na principima pravičnosti i efikasnosti, tako da niko ne sme da bude oštećen, saglasili su se predsednici.

Predsednik Srbije danas je razgovarao i sa predsednikom slovenačkog parlamenta Pavelom Gantarom.

Tadić i Gantar su se složili da privredna, kulturna, politička, sportska saradnja dve zemlje poslednjih godina jača i izrazili uverenje da će građani Srbije i Slovenije međusobo deliti ne samo zajedničku istoriju i kulturu, već i budućnost.

Srpski predsednik će se tokom dvodnevne posete Sloveniji sastati i sa premijerom Borutom Pahorom.  

Poziv slovenačkoj privredi da investira u Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas slovenačke kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da će investitori na taj način obezbediti sebi pristup do sada nedostupnim tržištima.

Obraćajući se učesnicima srpsko-slovenačkog poslovnog foruma u Ljubljani, Tadić je istakao da su države sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini zapravo veliko tržište sa oko 800 miliona stanovnika.

Srbija je, uz to, prema Tadićevim rečima, i veliko gradilište, i za nekoliko godina posedovaće potpuno modernizovanu saobraćajnu infrastrukturu koja će omogućiti lakši protok robe ka trećim tržištima.

Učesnicima foruma obratio se i predsednik Slovenije Danilo Tirk, koji je istakao da dve države imaju veliku tradiciju prijateljstva i saradnje, i da sve nesporazume treba da ostave po strani rukovodeći se sadašnjim i budućim obostranim interesima.

U okviru srpsko-slovenačkog poslovnog foruma otvoren je Srpski poslovni klub, čiji će zadatak biti da olakša prodor robe i kapitala ka Sloveniji.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, izjavio je tom prilikom da će Srpski poslovni klub biti velika podrška domaćim kompanijama koje posluju u Sloveniji, i najavio i skoro otvaranje kancelarije srpske privredne komore u toj zemlji.

"Srpski poslovni klub koji je danas otvoren u Sloveniji ima zadatak da podrži srpske privrednike koji imaju ambiciju da se kvalitetno pozicioniraju na slovenačkom tržištu", rekao je Bugarin, primećujući da srpski proizvodi i kapital u Sloveniji nisu prisutni u meri u kojoj su slovenački u Srbiji.

Novo poglavlje saradnje

Slovenački i srpski predsednici Danilo Tirk i Boris Tadić susreli su se 19. juna na Samitu država Centralne Evrope u Novom Sadu i tom prilikom se složili da se odnosi između dve zemlje podignu na novi nivo.

Srbija je, inače, prva zemlja regiona koju je slovenački premijer Borut Pahor posetio 6. marta ove godine, nakon dolaska na funkciju.

Ta država Evropske unije, ocenjeno je tada, istočnog komšiju i dalje vidi kao jednog od najbitnijih ekonomskih i političkih partnera, što govori i činjenica da je u Beogradu potpisan Memorandum o razumevanju o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova, ali i održan skup najmoćnijih slovenačkih i srpskih privrednika. 

Pahor je tada rekao da je njegovom posetom i simbolički otvoreno novo poglavlje u odnosima između Slovenije i Srbije.

Uzlazna linija u bilateralnim odnosima potvrđena je i prilikom nedavnog sastanka ministara spoljnih poslova Srbije i Slovenije.

Vuk Jeremić i Samuel Žbogar potvrdili su posle razgovora u Ljubljani, 11. septembra, da Srbija i Slovenija imaju dobre i prijateljske odnose i obostrani interes za unapređivanje bilateralne saradnje, pre svega u oblasti privrede.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić sutra u poseti Sloveniji

Izvor: EMportal, 28.Sep.2009, 22:50

Predsednik Srbije dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posetu Sloveniji na poziv svog slovenačkog kolege Danila Tirka, a u toku posete će razgovarati i s predsednikom slovenačkog parlamenta Pavelom Gantarom i premijerom Borutom Pahorom.

Nastavak na EMportal...

Sporazum Slovenije i Srbije

Izvor: B92, 29.Sep.2009, 16:10

Ljubljana -- Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Slovenije potpisan je danas u sklopu posete predsednika Borisa Tadića Sloveniji... Tadić se sastao sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom na Brdu kod Kranja, gde su sporazum o socijalnom osiguranju potpisali resorni ministri iz dve zemlje,...

Nastavak na B92...

Strateški cilj Srbije članstvo u EU

Izvor: S media, 29.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio, posle razgovora sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom, da članstvo Srbije u EU predstavlja najveći strateški i politički interes Srbije. ..Tadić je naglasio da na putu Srbije ka EU očekuje dalju podršku Ljubljane...Slovenija je jedna od država-članica...

Nastavak na S media...

Konačno sporazum o socijalnom osiguranju

Izvor: Danas, 29.Sep.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić započeo je dvodnevnu posetu Sloveniji razgovorom sa svojim kolegom Danilom Tirkom i konačnim sporazumom o socijalnom osiguranju između dve zemlje.

Nastavak na Danas...

Novi početak Srbije i Slovenije

Izvor: Press, 30.Sep.2009

Predsednik Slovenije Danilo Tirk ocenio je posle jučerašnjih razgovora sa srpskim kolegom Borisom Tadićem na Brdu kod Kranja da su dve države na početku nove faze u međusobnim odnosima. .Predsednik Tadić je izrazio očekivanje da će pripadnici srpske zajednice u Sloveniji moći da ostvare...

Nastavak na Press...

Novi početak Srbije i Slovenije (VIDEO)

Izvor: Mondo, 30.Sep.2009

Predsednik Slovenije ocenio je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da su dve države na početku nove faze u odnosima. Tadić pozvao slovenačke privrednike da ulažu u Srbiju

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.