Studenti upravljaju fakultetima

Izvor: RTS, 17.Dec.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti upravljaju fakultetima

U nameri da se studenti više angažuju u upravljanju univerzitetima, Srbija u saradnji sa zemljama Evropske unije sprovodi "Tempus" projekat.

Beogradski univerzitet rukovodi "Tempus" projektom koji se odnosi na jačanje uloge studenata u upravljanju univerzitetima, a obuhvata 17 partnera iz Srbije, zemalja Evropske unije i studentske organizacije iz Austrije. Za taj trogodišnji pilot-projekat Evropska unija dala je 750.000 evra.

Projekte su do sada radili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profesori, a sada je prvi put projekat posvećen radu i životu studenata. Možda nije slučajno što je dat baš Srbiji, koja je prva uvela zvanje studenta prorektora još 1977. godine.

Kristina Davidović iz Saveza studenata Beograda kaže da se studenti nadaju da će "Tempus" projekat izlečiti sve rane koje su postojale od donošenja novog Zakona o visokom obrazovanju.

"Drago mi je što možemo da razmenimo iskustva i nadam se da će projekat zaista uspeti", kaže Stefanija Beneton sa Univerziteta Udine.

Florian Veinberger iz Studentske unije u Beču kaže da se nada da će srpski i austrijski studenti usvojiti jedni od drugih ono što je najbolje.

U Srbiji studira 240 hiljada studenata, a Zakon o visokom obrazovanju, donet pre pet godina, dva puta je menjan.

"Najvažniji cilj projeta je da se vrši reorganizacija učešća studenata u upravljanju univerzitetima, jačanje studentskih servisa i da se omogući aktivnije učešće u svim procesima odlučivanja na univerzitetima", objašnjava vođa "Tempus" projekta Ružica Maksimović.

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević navodi da se preko leđa studenata lome sve reforme, zbog čega bi trebalo da oni budu kontrolni mehanizam koji će reći da li je neka reforma uspela ili nije, to jest, mora da postoji povratna sprega od studenata ka upravi univerziteta.

I profesori i studenti napominju da treba vratiti sport na fakultete, da akademci pored maternjeg i engleskog treba da znaju bar još jedan strani jezik i da studentska razmena bude veća sa evropskim univerzitetima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tempus projekat - Studenti upravljaju univerzitetima

Izvor: Studiram.com, 18.Dec.2010, 02:09

U nameri da se studenti više angažuju u upravljanju univerzitetima, Srbija u saradnji sa zemljama Evropske unije sprovodi "Tempus" projekat...Beogradski univerzitet rukovodi "Tempus" projektom koji se odnosi na jačanje uloge studenata u upravljanju univerzitetima, a obuhvata 17 partnera iz Srbije,...

Nastavak na Studiram.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.