Srbija će dobiti status kandidata

Izvor: B92, 02.Feb.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija će dobiti status kandidata"

Beograd -- Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata u EU.

Dežer je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije rekao da je Srbija na dobrom putu po pitanju regionalne politike, ali da treba još da radi i pripremi se za novu fazu, kada dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Kada Srbija dobije status kandidata, otvoriće se novi fondovi i moći će da koristi sredstva za poljoprivrednu i socijalnu inkluziju, što su prioriteti Evropske unije", rekao je Dežer

Predsednik radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona EU Franc Šausberger smatra da je Savet EU napravio grešku što Srbiji u decembru nije dodelio status kandidata.

"Ključna je greška što Savet EU nije dao status kandidata Srbiji u decembru", rekao je Šausberger, koji u Beogradu učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Nove regionalne politike i evropska iskustva".

Srbija je, ocenjuje zvaničnik, "centralna snaga za stabilnost i dobre regionalne odnose na Balkanu i može biti i motor razvoja u ovom delu Evrope".

"EU mora da Srbiji da znak na njenom evropskom putu", rekao je Šausberger, koji je i bivši predsednik austrijske pokrajine Salcburg.

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović izrazila je uverenje da će Srbija za nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u EU i ukazala da je naša zemlja u protekloj deceniji napravila velike pomake u procesu približavanja Uniji.

Kalanovićeva je prenela ocene i uveravanja funkcionera EU da je Srbija spremna za kandidaturu i čak da je učinjena greška što u decembru prošle godine to nije učinjeno.

Govoreći o regionalnom razvoju u Srbiji, Kalanovićeva je podsetila da je u proteklih pola veka u našoj zemlji stvoren centralistički sistem vlasti, koji je napravio velike razlike u razvoju zemlje, a u proteklim decenijama to je dovelo i do seobe stanovništva u razvijenije regione.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer očekuje kandidaturu za Srbiju

Izvor: NaDlanu.com, 02.Feb.2012

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je u četvrtak očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji... BEOGRAD, 2. februara 2012. (Beta) - Dežer je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini...

Nastavak na NaDlanu.com...

U toku sledećih nedelja Srbija će dobiti status kandidata za članstvo u EU – šef misije Evropske unije

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2012

02.02.2012. -..Srbiji će u toku sledećih nekoliko nedelja biti dodeljen status kandidata za članstvo u EU. Ovo je izjavio šef Misije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer govoreći na konferenciji koja se ovde održava „Nova regionalna politika i evropsko iskustvo"...Po njegovim rečima, Srbija...

Nastavak na Vostok.rs...

Promenom Ustava i regulative brže do regionalizacije Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2012

BEOGRAD -..Prvog dana skupa "Nove regionalne politike i evropska iskustva" većina učesnika ocenila je danas da je za uspešnu regionalizaciju i decentralizaciju zemlje potrebna promena Ustava i adekvatna zakonska regulativa...Učesnici su takođe izrazili uverenje da će uspešan evropski put Srbije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.