Četvrtak, 02.02.2012.

11:49

"Srbija će dobiti status kandidata"

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata u EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dežer je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije rekao da je Srbija na dobrom putu po pitanju regionalne politike, ali da treba još da radi i pripremi se za novu fazu, kada dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kada Srbija dobije status kandidata, otvoriće se novi fondovi i moći će da koristi sredstva za poljoprivrednu i socijalnu inkluziju, što su prioriteti Evropske unije", rekao je Dežer

Predsednik radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona EU Franc Šausberger smatra da je Savet EU napravio grešku što Srbiji u decembru nije dodelio status kandidata.

"Ključna je greška što Savet EU nije dao status kandidata Srbiji u decembru", rekao je Šausberger, koji u Beogradu učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Nove regionalne politike i evropska iskustva".

Srbija je, ocenjuje zvaničnik, "centralna snaga za stabilnost i dobre regionalne odnose na Balkanu i može biti i motor razvoja u ovom delu Evrope".

"EU mora da Srbiji da znak na njenom evropskom putu", rekao je Šausberger, koji je i bivši predsednik austrijske pokrajine Salcburg.

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović izrazila je uverenje da će Srbija za nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u EU i ukazala da je naša zemlja u protekloj deceniji napravila velike pomake u procesu približavanja Uniji.

Kalanovićeva je prenela ocene i uveravanja funkcionera EU da je Srbija spremna za kandidaturu i čak da je učinjena greška što u decembru prošle godine to nije učinjeno.

Govoreći o regionalnom razvoju u Srbiji, Kalanovićeva je podsetila da je u proteklih pola veka u našoj zemlji stvoren centralistički sistem vlasti, koji je napravio velike razlike u razvoju zemlje, a u proteklim decenijama to je dovelo i do seobe stanovništva u razvijenije regione.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: