Šojble najbolji evropski ministar finansija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble najbolji evropski ministar finansija

LONDON -

Najbolji ministar finansija 19 najvećih zemalja Evropske unije ove godine je Nemac Volfgang Šojble, ocenio je londonski Fajnenšel tajms.

Žiri je rangirao ministre na osnovu tri kriterijuma - ekonomskih rezultata, kredibiliteta u očima finansijskih tržišta i političkih sposobnosti.

Sedmočlani žiri vodećih evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomista je već ranije proglasio Šojblea najboljim ministrom finansija za 2010, a prošle godine ga je na čelu liste smenio Šveđanin Anders Borg, koji je ove godine drugi.

Na trećem mestu našao se poljski ministar finansija Jacek Rostovski, prenela je agencija CCTK.

List je konstatovao da su političari i vodeći bankari počeli ove godine, pod pritiskom finansijskih tržista, da sklapaju u smislene celine strukture i reforme koje bi trebalo da omoguće monetarnoj uniji da preživi.

"Šojble je više nego iko drugi formulisao svoju viziju ujedinjenije Evrope", rekao je član žirija i glavni ekonomista italijanske banke "Uni kredit" Erik Nilsen.

"On (Šojble) je spojio odanost budžetskoj disciplini sa evropskom obavezom ka solidarnosti i uporno se borio kako bi ubedio skeptične birače o neophodnosti da se stane iza evra", napisao je list.

Žiri je napore irskog ministra Majklena Nunana ocenio petim mestom (iza Finkinje Jute Urpilainen) zbog toga što je zemlju, koja je pre dve godine upala u dužničku krizu, izvukao ponovo na finansijska tržišta i doprineo obnovi njenog rasta.

Najviše od evropskih zemalja se poboljšala Italija, za deset mesta i dospela na osmo mesto, zaslugom Vitoria Grilija, zahvaljujući kome zemlja nije postala još jedna žrtva dužničke krize.

Najlošije su pozicionirani ministri finansija Španije (19. mesto), Mađarske (18) i Grčke (17), ali i Francuske (16), Britanije (15) i Austrije (14).

Ekonomski učinak ministara ekonomisti su ocenjivali na osnovu rasta privrede, budžetskog bilansa i državnog duga za ovu godinu, zatim s gledišta oživljavanja privrede, tržišta rada i razvoja duga od krize 2009. godine. U politici žiri je ocenjivao kvalitet njihovih predloga, kako su uspeli da ih promovišu i njihov ukupni uticaj.

Poverenje tržišta prema ministrima se na listi meri na osnovu promena u ključnim prinosima državnih obveznica u protekloj godini, čija visina pokazuje kako tržišta procenjuju sposobnost zemlje da otplati dugove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I to je moguće: Upoznajte najboljeg ministra finansija

Izvor: S media, 22.Nov.2012

Žiri je rangirao ministre na osnovu tri kriterijuma - ekonomskih rezultata, kredibiliteta u očima finansijskih tržišta i političkih sposobnosti...Sedmočlani žiri vodećih evropskih ekonomista je već ranije proglasio Šojblea najboljim ministrom finansija za 2010, a prošle godine ga je na čelu...

Nastavak na S media...

Upoznajte najboljeg ministra finansija

Izvor: Capital.ba, 23.Nov.2012, 07:21

BERLIN, Najbolji ministar finansija 19 najvećih zemalja Evropske unije ove godine je Nijemac Volfgang Šojble, ocijenio je londonski Fajnenšel tajms. Žiri je rangirao ministre na osnovu tri kriterijuma – ekonomskih ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.