Skupština poništila zakon koji je vratio predsednik Nikolić

Izvor: Politika, 28.Sep.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština poništila zakon koji je vratio predsednik Nikolić

Protiv Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini republike glasalo je 158 poslanika. - To je prvi zakon koji je predsednik vratio na ponovno izjašnjavanje, sa obrazloženjem da je protivustavan

Poslanici Skupštine Srbije glasali su u ponedeljak ponovo i poništili Zakon o prodaji određenih nepokretnosti u svojini republike, koji su usvojili u julu. Zakon je na ponovno izjašnjavanje vratio predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tomislav Nikolić, ocenivši da su njegove odredbe protivustavne. Svih 158 poslanika glasalo je protiv ovog zakona.

Skupština je zakon o prodaji stanova u državnom vlasništvu usvojila 31. jula, a prema njegovim rešenjima, lica koja su se u te stanove uselila pre 1. januara ove godine imala su pravo da ga kupe. U oštroj polemici opozicija je optuživala vlast da zakon donosi kako bi „omogućila svojim tajkunima da dođu do stanova na ekskluzivnim lokacijama na Dedinju i Vračaru po bagatelnim cenama”. Opozicija je tvrdila i da je zakon protivustavan, a poslanici vladajuće koalicije su naglašavali da je većina stanova u lošem stanju i da predstavljaju samo trošak, te da bi njihova prodaja javnim nadmetanjem bila nemoguća, jer mnogi stanari imaju dugogodišnje ugovore.

Četiri dana posle usvajanja, predsednik Nikolić je vratio zakon parlamentu. To je prvi akt koji je vratio na ponovno izjašnjavanje, sa obrazloženjem da je on protivustavan. Predsednik je u obrazloženju, između ostalog, naveo da se znalo da je zakon u pripremi i da „treba uzimati u zakup određenu državnu imovinu, onu koja je postala predmet prodaje”. Dan kasnije reagovao je premijer Aleksandar Vučić, rekavši da vlada povlači zakon i da se „o vraćenom zakonu neće glasati u skupštini”.

Parlament je ipak u skladu sa odredbama poslovnika, na prvoj narednoj sednici, a to je bila jučerašnja, morao da odluči hoće li se ponovo izjašnjavati o vraćenom zakonu i odlučio da to ne čini.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.