Sahranjen mladi policajac heroj

Izvor: Mondo, 15.Dec.2012, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen mladi policajac heroj

Policajac Miroslav Stamenković (27), koga su ubili pljačkaši zlatare, sahranjen je danas na Svetoilijskom groblju u Leskovcu. Sahrani je pored premijera Ivice Dačića, pisustvovalo više od dve hiljade građana.

Miroslav Stamenković sahranjen je uz počasnu paljbu pripadnika Žandarmerije, a zastava Srbije, koja je pokrivala kovčeg, predata je u ruke iznemogle majke Svetlane.

Opelo je održano >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u crkvi Svetog Ilije u okviru groblja, a pored odra su stajale Stamnekovićeve kolege i vrh MUP Srbije sa premijerom Dačićem, kao i roditelji i sestra policajca i njegova devojka Ana.

Scene su bile potresne, a hitna pomoć je dva puta ulazila u crkvu jer su dve rođake policajca pale u nesvest.

"Mislim da je krajnje vreme da se analzira set pravosudnih zakona koji reguliše sankcionisanje napada na službeno lice, a sa druge strrne, da mi u Ministarstvu i policiji sagledamo koliko opreme, kako je ona raspodeljena, ko interveniše u pojedinim slučajevima, kako se interveniše i tako dalje", kazao je Dačić posle sahrane.

On je ocenio da ovo nije bio napad na policiji, već na državu, "pucanj na državu".

"Ovo je napad na one koji brinu o javnom redu i miru i o građanima, ako se napadaju javni red i mir, šta treba da očekuju građani", upitao je premijer i ukazao da je porodica pokojnog policajca sada briga MUP Srbije.

Prethodno je u Leskovcu održana i komemoracija sa koje je gradonačelnik Goran Cvetanović poručio da je jučerašnji pucanj u policajca heroja grada i pucanj u državu i da se zato moramo zapitati kakav je status policije u Srbiji.

Predsednik Nezavisnog sindikata policije Blažo Marković rekao je da država treba mnogo bolje da opremi pripadnike policije.

On je kazao da je porodica nastradalog policajca znala još kad je on upisao školu u Kamenici da se opredelio za rizičan posao, ali da i drugi nadležni treba da doprinesu da taj posao ne bude toliko rizičan.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas posle komemoracije u Leskovcu da su uhapšene dve osobe zbog sumnje da su saizvršioci u ubistvu Stamenkovića.

Stamenković (27) je stradao juče ujutru u intervenciji nakon razbojništva u zlatari "Unca" u Vlasotincu.

Osumnjičeni za krivično delo razbojništvo Darinko V. iz Berana i Velibor L. iz Bjelog Polja su ranjeni i od zadobijenih povreda su preminuli, dok je treći osumnjičeni Adnan Š. iz Berana lišen slobode i priveden u Policijsku ispostavu Vlasotince.

Kako je saopšteno iz MUP-a, pljačka se dogodila juče oko 8.30 sati, u Nemanjinoj ulici.

Prema prvim saznanjima, te osobe su pucale i tom prilikom policajac Stamenković pogođen je u predelu grudi, a od zadobijenih povreda preminuo je na putu ka bolnici", piše u saopštenju MUP.

Vlasotince su juče posetili direktor policije Milorad Veljović i državni sekretar MUP-a Vladimir Božović, koji su izrazili saučesće porodici nastradalog policajca i obećali bolju opremu za pripadnike policije.

"Tugo moja, Miko moj mili. Renovirao si stan, majka očekivala svadbu da pravi, a ne sahranu" kukala je juče na sav glas Svetlana, majka ubijenog policajca.

Ubijeni policajac bio je neoženjen, a iza sebe je ostavio neutešne majku, oca i sestru, čiji je muž takođe bio policajac i poginuo je prošle godine u saobraćajnoj nesreći kod Ulcinja, ali i devojku, sa kojom je nameravao da se oženi.

"Od devetnaeste godine je u policiji. Bio je revnosan, posao je stavljao na prvo mesto. Zašto baš on da trči za tim ubicama, o moj mili brate. Kako će sada moja deca bez svog ujaka ", ječala je sestra Jelena Jašović, dok je grlila majku zavijenu u crno, prenosi "Alo".

Majka i sestra su o Miroslavljevoj pogibiji čule na televiziji, a otac Zoran je pre nekoliko dana otputovao na radno mesto u termoelektranu “Kostolac” i posle tragične vesti se vratio u Leskovac.

Štampa prenosi i izjave radnica zlatare u kojoj se dogodila pljačka.

"Odmah su skočili na nas. Jedan od njih me je udario pesnicom u rebra. Pokušale smo da se branimo, ali su nas savladali. Ruke i telo su nam obavili žicom, a usta nam zalepili seltejpom i ugurali nas u toilet", kaže jedna od dve radnce te zlatare, kojoj je ukazana pomoć lekara i koja tvrdi da razbojnici nisu imali maske na licima.

Za svega nekoliko minuta razbojnici bi obavili posao, ali nisu znali da je gazda zlatare Bogoljub Đekić preko video-nadzora sve posmatrao i pozvao policiju, koja se u momentu stvorila ispred radnje.

Da je u toku pljačka zlatare, čula su dvojica policajaca. Sa nastradalim Stamenkovićem u patroli je bio i stariji policajac. Čučali su sa uperenim pištoljima iza odškrinutih vrata i pozivali bandite da se predaju.

Ali oni su izjurili iz radnje, odgurnivši policajce i dali se u beg preko Nemanjine i Prvomajske ulice, pa do ulice Ive Lole Ribara, gde su prethodno parkirali beli džip „lend rover“ beranskih registracija. Stariji kolega u toj trci je posustao, ali Stamenkovićnije. Nastavio je da trči za lopovima.

Metak koji je, navodno, ispalio pljačkaš Velibor L. pogodio je policajca pravo u srce. Crnogorski razbojnik je u obračunu sa policijom ispalio ukupno šest metaka.

"Pucao je na policajca, telo mu se savijalo, krv je šikljala na sve strane, ali on se uspravio i uzvratio iz pištolja. Ranio je dvojicu, a potom se srušio i više nije podigao glavu", ovako su za "Alo" očevici surovog ubistva policajca Stamenkovića opisali tragediju koja se dogodila u centru Vlasotinca.

Nesrećni policajac sve vreme je govorio: “Stoj policija, stoj policija”. Stali su, ali ne da se predaju, nego da pucaju u njega. Uviđaj je trajao nekoliko sati. Pored džipa podgoričanskih tablica pronađen je pištolj kojim je upucan policajac. On je, navodno, pripadao ubijenom Veliboru L.

Zanimljivo je da vlasnik zlatare ima i pogon za proizvodnju zlata I srebra u Vlasotincu i sedam zlatara na jugu Srbije, pa je očigledno bio tipovan.

"Lopovi ovoga puta nisu uspeli da odnesu plen. Ostale su dve putne torbe sa nakitom", kaže vlasnik zlatare Đekić, ali su u smrt poslali jedan mladi život, ne sluteći da će i njima to biti poslednja pljačka u životu.

Prema saznanjima policije, trojica pljačkaša su pre nekoliko dana zakupila stan u Leskovcu, a Vlasotinčani tvrde da su beli džip sa beranskim tablicama dan ranije videli više puta u blizini zlatare “Unce”.

List "Blic" prenosi da su Darinko V, Velibor L. i Adnan Š, pripadali miljeu osoba sa velikim policijskim dosijeima u Crnoj Gori.

Iako potiče iz porodice koja važi za izuzetno časnu, Velibor L. je prvi od te trojice dobio policijski dosije, kada je pre 10 godina u medicinskoj školi u Beranama pokušao da iz pištolja ubije mladića, ranivši i njega i još jednog đaka, pišu Vijesti.

Pljačkaši su bili prijatelji još iz Berana, gde zločin u Vlasotincima neki osuđuju, a neki pokušavaju da ga objasne uticajem novog "krimi doba".

Darinko V. ima najdeblji policijski dosije od svih aktera pucnjave u Vlasotincima, a ima i najdužu zatvorsku kaznu od tri godine zbog šverca droge.

Uhapšen je pre četiri godine i prasovnažno osuđen.

Čekajući da odleži ostatak te kazne, nakupio je, prema nezvaničnim informacijama, još pet krivičnih prijava, od čega jednu za nanošenje teških telesnih povreda.

Policiji je poznat i uhapšeni Adnan Š. Njegovo ime se prvi put pojavljuje pre dve godine, kada je bio ranjen u jednom oružanom sukobu.

(MONDO, foto:printscreen/YouTube)
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahranjen policajac heroj. Dačić: Ovo je bio pucanj u državu

Izvor: Blic, 15.Dec.2012

Policajac Miroslav Stamneković (27), koga su ubili pljačkaši zlatare, sahranjen je danas na Svetoilijskom groblju u Leskovcu kojoj je, pored premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, pisustvovalo više od dve hiljade građana...Miroslav Stamneković sahranjen je uz počasnu paljbu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.