SRBIJA U EU: DANAS KONAČNA ODLUKA

Izvor: Kurir, 28.Feb.2012, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA U EU: DANAS KONAČNA ODLUKA

Sasatanak ministara spoljnih poslova EU počinje u 10, a odluka se očekuje do 13 sati

BEOGRAD - Istorijski trenutak.

Očekuje se da će danas ministri spoljnih poslova EU doneti odluku o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata.

Kako javlja TV B92 , sasatanak počinje u 10, a odluka se očekuje do 13 sati.

Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Boris Tadić izrazili su sinoć nadu da će ministri EU danas odobriti Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji. Eštonova je u kratkoj izjavi novinarima posle razgovora s Tadićem odala priznanje predsedniku Srbije za državničku viziju, posvećenost evropskom putu i napretku Srbije.

- Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i zaista se nadam da će ministri danas učiniti korak napred - rekla je Eštonova.

Ona je istakla da je dogovor postignut u dijalogu Beograda i Prištine bio prekretnica u naporima da se krene napred. Tadić je, podsećajući na dug put koji je Srbija prešla od 2000. do danas i izazove i probleme koje je na tom putu savladala, rekao da očekuje pozitivnu odluku ministarskog saveta.

On je takođe rekao da je srećan što je postignut dogovor u dijalogu Beograda i Prištine, jer on omogućava bolje uslove života za obične ljude.

- Region je mnogo patio, ali mi radimo sve što je moguće da rešimo probleme, što je posebno teško u uslovima tekuće krize. Mi delimo vrednosti EU i Srbija ostaje na tom putu - kazao je Tadić.

U Briselu su, osim predsednika Srbije, i Vuk Jeremić, Ivica Dačić i Dušan Petrović.

(K. B.)

Alan Žipe: Dobijate kandidaturu

Francuski šef diplomatije Alan Žipe tvrdi da su se evropski ministri složili da se Srbiji dodeli status kandidata.

- Postignut je dogovor. Konačno nije bilo prigovora - poručio je juče Žipe iz Brisela, gde je u toku dvodnevni ministarski sastanak EU na kome će se odlučivati o statusu Srbije za kandidata za pridruživanje EU.

Tadić na koncertu Kusturice

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je u ponedeljak veče u Briselu završnom delu koncerta Emira Kusturice i njegovog No smoking orchestra, koji je održan u ovkiru međunarodnog foruma "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju".

Sa Tadićem je na koncert, kojem su od početka, kao učesnici foruma, prisustvovali zamenik premijera Ivica Dačić i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, došao i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

U veseloj atmosferi, u kojoj je publika sve vreme bila na nogama, Dačić je pevao sa orkestrom Kusturice.

Međunarodni forum o investiranju u Srbiju održan je pod pokroviteljstvom organizacije Prijatelji Evrope, u saradnji sa Vladom Srbije.

Održavanje foruma podržali su Dunav osiguranje, Elektroprivreda Srbije i Transnafta.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Martonji: Očekujem pozitivnu odluku

Izvor: S media, 28.Feb.2012

Ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji smatra da će ministri EU danas doneti pozitivnu odluku po pitanju statusa kandidata Srbije za članstvo u Uniji...Đelić: Prošla je kriza u odnosima sa EU..Tadić se sastaje s Van Rompejom..Ešton i Tadić očekuju status za Srbiju..Kako prenosi...

Nastavak na S media...

SRBIJA U EU: I NEMAČKA DALA ZELENO SVETLO

Izvor: Kurir, 28.Feb.2012

Istorijski trenutak. Savet ministara Evropske unije je odložio do "pred početak ručka" konačnu odluku o statusu kandidata za članstvo Srbiji, pošto je Rumunija tražila da se dodatno zajamči da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama...BEOGRAD - Istorijski trenutak...Savet...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.