SRBIJA U EU:  I NEMAČKA DALA ZELENO SVETLO

Izvor: Kurir, 28.Feb.2012, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA U EU: I NEMAČKA DALA ZELENO SVETLO

Istorijski trenutak. Savet ministara Evropske unije je odložio do "pred početak ručka" konačnu odluku o statusu kandidata za članstvo Srbiji, pošto je Rumunija tražila da se dodatno zajamči da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama.

BEOGRAD - Istorijski trenutak.

Savet ministara Evropske unije je odložio do "pred početak ručka" konačnu odluku o statusu kandidata za članstvo Srbiji, pošto je Rumunija tražila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se dodatno zajamči da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama.

To je novinarima rekao jedan zvaničnik koji prisustvuje zasedanju, naglasivši da "nije sasvim jasno šta tačno želi Rumunija".

Naime, Nemačka je neprijatno iznenađena stavom Rumujije i traži da se danas donese odluka o statusu za Srbiju.

Evropska komisija je, dodao je, ponudila da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se sprovode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama. Rumunski predstavnici nisu zasad izričito navodili da je reč o vlaškoj manjini u Srbiji, iako je nezvanično objašnjeno da za Bukurešt to predstavlja određen problem,prenosi agencija Beta.

Ovaj funkcioner je dodao da Poljska i Litvanija više nisu iznosile nikakve primedbe na očekivanu odluku šefova diplomatija EU da se Evropskom savetu, vođima Unije, predloži da potvrde kandidaturu Srbije.

Na zasedanju su pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, zatražile da se u zaključcima zasedanja samo navede da je "primljena na znanje namera Evropske komisije" da se izradi studija o izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

Ovih pet zemalja traže da se u zaključcima naglasi da je "otvoreno pitanje" kakav će konačni ishod biti te studije o izvodljivosti. U izvorima pet članica EU koje ne priznaju Kosovo je predočeno da ove zemlje ni na koji način ne žele da se posredno priznaju elementi samoproglašene nezavisnosti vlasti u Prištini. Kipar je, takođe, stavio do znanja da je protiv pokretanja dijaloga o ukidanju viza EU za Kosovo.

Evropska komisija je prošlog petka saopštila da je spremna da pokrene izradu studije o izvodljivosti za Kosovo, s obrazloženjem da bi Prištini to trebalo da se omogući zbog pristanka na dogovore u dijalogu s Beogradom o regionalnom predstavljanju Kosova i tehničkom planu za primenu nagodbe o integrisanom upravljanju prelazima.

Eštonova: Srbiji mesto u Evropskoj uniji 

Alan Žipe: Dobijate kandidaturu

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je u ponedeljak veče u Briselu završnom delu koncerta Emira Kusturice i njegovog No smoking orchestra, koji je održan u ovkiru međunarodnog foruma "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju".

Sa Tadićem je na koncert, kojem su od početka, kao učesnici foruma, prisustvovali zamenik premijera Ivica Dačić i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, došao i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

U veseloj atmosferi, u kojoj je publika sve vreme bila na nogama, Dačić je pevao sa orkestrom Kusturice.

Međunarodni forum o investiranju u Srbiju održan je pod pokroviteljstvom organizacije Prijatelji Evrope, u saradnji sa Vladom Srbije.

Tadić: Primedbe Rumunije nisu opravdane

Održavanje foruma podržali su Dunav osiguranje, Elektroprivreda Srbije i Transnafta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.