SENAT RS: REFERENDUM ZA SADA NEPOTREBAN

Izvor: Kurir, 27.Maj.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SENAT RS: REFERENDUM ZA SADA NEPOTREBAN

BANJALUKA - Senat Republike Srpske zaključio je da, za sada, nije potrebno organizovati referendum u Srpskoj posle dogovora predsednika RS Milorada Dodik i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Senat je Dodiku predložio zaključak da Srpska "za sada" odustane od referenduma, jer je potrebno sačekati rezultate strukturalnog dijaloga BiH i EU o reformi pravosuđa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />"Ako rezultati strukturalnog dijaloga budu povoljni, onda nema potrebe za sprovođenje referenduma", rekao je senator Miroslav Mikeš posle sednice Senata.

Prema njegovim rečima, predloženo je da Narodna skupština konstatuje da je stanje u pravosuđu u BiH neodrživo, kao i to da je referendum principijelno pravo kao najviši oblik izražavanja građana.

Senator Mikeš izjavio je da je dogovorom Dodika i Eštonove postignut politički i pravni cilj da se problem pravosuđa u BiH podigne na nivo EU.

Mikeš je naglasio da je posle tog razgovora EU shvatila da postoji problem u radu pravosuđa u BiH, za šta Srpska ima argumente.

 On je izrazio nadu da će se posle pregovora o reformi pravosuđa stanje u Tužilaštvu i Sudu BiH biti bolje.

Senator Aleksa Buha rekao je da ovim zaključcima referendum kao najviša demokratska institucija nije doveden u pitanje, ali da je potrebno sačekati rezultate najavljenih strukturalnih razgovora o reformi pravosuđa.

On je istakao da će biti referenduma ako ti rezultati ne budu onakvi kako je obećala Eštononova.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protivljenje uvođenju Vrhovnog suda BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Maj.2011

BANjALUKA - Senat Republike Srpske (RS) rezolutno se protivi ideji uvođenja Vrhovnog suda BiH, jer bi njime bila suštinski eliminisana snaga sudske vlasti entiteta koja im po Dejtonskom sporazumu isključivo pripada, izjavio je senator Miroslav Mikeš.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Senat RS: Referendum nije potreban

Izvor: S media, 27.Maj.2011

Posle dogovorra sa Ketrin Ešton i Milorada Dodika senat Republike Srpske smatra da je održavanje referenduma nepotrebno. ..Senat Republike Srpske zaljučio je da posle dogovora predsednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o reformi pravosudju...

Nastavak na S media...

Senat RS predložio Dodiku da odustane od referenduma

Izvor: RSplaneta.com, 28.Maj.2011, 15:30

Senat Republike Srpske (RS) zaljučio je da poslije dogovora predsednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton o reformi pravosuđu u Bosni i Hercegovini nije potrebno održavanje referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu.

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.