SAD: Manje prilika za ne-amerikance

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Manje prilika za ne-amerikance

Vašington -- Učenici afro i hispano populacije u Americi imaju manje šanse da upišu koledž nakon završetka srednje škole i ne dobijaju isti nivo obrazovanja kao beli učenici

Ovo su rezultati istraživanja američkog Ministarstva prosvete.

Kancelarija za građanska prava pri Ministarstvu prosvete je sprovela istraživanje u 72.000 američkih škola, ustanovivši da postoji rasna podvojenost u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to kako se profesori odnose prema belcima u odnosu na crne i hispano đake.

Istraživanje je pokazalo da je tokom prošle školske godine svaki peti crnac u srednjoj školi bio disciplinski kažnjen suspenzijom sa nastave, kao i svaka deseta crnkinja.

Istovremeno, samo šest odsto belih učenika je bilo kažnjeno suspenzijom.

Takođe, navodi se i da je od svih učenika, 70 odsto onih koji su imali problema sa zakonom ili su privođeni, crnog ili hispano porekla.

Kancelarija za građanska prava navodi da se nakon učestalih disciplinskih kazni, takvi učenici uglavnom odluče da napuste srednjoškolsko obrazovanje.

Pored disciplinskih mera, crncima i hispano učenicima nije pružena ista prilika kao belcima ni tokom samog školovanja, kada se imaju u vidu predmeti koje mogu da izaberu da pohađaju.

U samo 29 odsto škola u kojima oni čine većinu, mogli su da izaberu matematiku kao predmet, dok je fizika ponuđena kao predmet u 40 odsto takvih škola.

Učenici u Americi sami biraju predmete u srednjoj školi, sem obaveznog engleskog jezika i američke istorije, i na osnovu težine i značaja predmeta dobijaju poene koji se kasnije gledaju pri upisu na koledž.

Situacija je još gora u velikim gradovima, pa tako u Njujorku samo deset odsto škola u kojoj su većina učenika crnci ili hispano nudi Algebru 2 (viši nivo matematike).

Koliko je situacija loša, govori podatak da samo 47 odsto crnih učenika završi srednju školu.

Procenat je niži kada su u pitanju veliki gradovi, pa tako u Njujorku i Filadelfiji srednjoškolsko obrazovanje ima 28 odsto crnaca, Vašingtonu 39 odsto, Čikagu 44 a Nešvilu 47 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crni i hispano učenici imaju manje šanse za koledž

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2012, 00:16

VAŠINGTON - Učenici afro i hispano populacije u Americi imaju manje šanse da upišu koledž nakon završetka srednje škole i ne dobijaju isti nivo obrazovanja kao što imaju bijeli učenici tokom školovanja, pokazalo je istraživanje američkog Ministarstva prosvjete.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.