Republika srpska u projektu Južni tok

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2010, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika srpska u projektu "Južni tok"

BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je, tokom posete Moskvi, sa ruskim partnerima dogovoreno da se RS priključi projektu "Južni tok", sa protokom od oko 1,5 milijardi kubnih metara gasa.

Priključenja RS tom gasovodu krenuće kroz izradu studije izvodljivosti koja će biti integralni dio biznis-plana, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci, po završetku trodnevne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posete Moskvi.

On je izjavio da je RS saglasna da se obezbede konekcije na gasnu mrežu Hrvatske, kao i na gasovod za kojim je Federacija BiH iskazala potrebu.

Ruska kompanija "Gasprom" planira da trasa budućeg gasovoda "Južni tok" vodi ispod Crnog mora u Bugarsku, odakle će se gasovod granati u dva kraka - preko Srbije i Mađarske do Austrije i preko Grčke, ispod Jonskog mora, do Italije.

Ističući da ruski partneri nameravaju da u narednim godinama ulože u naftnu industriju RS 650 miliona evra, Dodik je rekao da je sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft", većinskim vlasnicima brodske rafinerije i rafinerije ulja u Modriči, razgovarao o nastavku rekonstrukcije rafinerije nafte, kako bi se obezbedio veći izvoz derivata u zemlje regiona.

On je izjavio da je RS spremna da zaključi ugovor o koncesiji za istraživanje ležišta sirove nafte i prirodnog gasa, koje bi radile ruske kompanije "Zarubrežnjeft" i "Gaspromnjeft".

"Ruski partneri su spremni za širenje benzinskih pumpi do 300 prodajnih objekata, kao i za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih pumpi 'Petrola, gde bi uloži 150 do 200 miliona evra", rekao je Dodik i dodao da te dve ruske kompanije planiraju da u narednih pet godina investiraju više od milijarde evra.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Južni tok" ide u Republiku Srpsku

Izvor: B92, 05.Mar.2010

Moskva -- Republika Srpska i Gasprom dogovorili su se o izgradnji kraka gasovoda Južni tok, koji će iz Srbije ići u Republiku Srpsku, a zatim i u Federaciju BiH...Ministar energetike Republike Srpske Slobodan Puhalac kaže da bi izgradnjom tog gasovoda Sava bile obezbeđene dovoljne količine gasa...

Nastavak na B92...

„Južni tok” će teći kroz Republiku Srpsku

Izvor: Politika, 05.Mar.2010

Sa ruskim partnerima smo se složili da krak gasovoda „Južni tok” ide kroz Republiku Srpsku, da se na njega priključi i Federacija BiH, a u Brodu da pređe u Hrvatsku, izjavio je premijer Republike Srpske Milorad Dodik ..Od našeg stalnog dopisnika..Banjaluka, 5. marta – Gasovod „Južni...

Nastavak na Politika...

BiH protiv priključenja Srpske "Južnom toku"

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 14:26

Direktor distributera gasa BH-Gas u Federaciji Bosne i Hercegovine Almir Bećarević izjavio je danas da je plan pridruživanja Republike Srpske projektu izgradnje gasovoda "Južni tok", koji je danas izneo premijer RS Milorad Dodik, politički motivisan i da ne bi bio profitabilan, s obzirom na to...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.