Protesti širom SAD posle odluke u Fergusonu

Izvor: Beta, 25.Nov.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom SAD posle odluke u Fergusonu

NJUJORK, 25. novembra 2014. (Beta-AFP) - Od Sijetla na zapadnoj obali SAD, sve do Njujorka na istočnoj, preko Čikaga i Los Andjelesa, hiljade Amerikanaca su tokom noći izmedju ponedeljka i utorka na ulicama protestovale zbog odluke suda da se ne podigne optužnica protiv belog policajca koji je avgusta ove godine ubio jednog nenaoružanog mladog crnca u Fergusonu, predgradju Sent Luisa.

Predsednik Barak Obama i porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ubijenog Majkla Brauna uzalud su pozivali na mir, odmah posle sinoćne objave odluke suda.

Još dok je Obamin poziv na poštovanje zakona i mirno protestovanje prenošen uživo, na televiziji iz Bele kuće na delu ekrana prikazivane nasilne demonstracije u Fergusonu i drugde.

Sinoćna odluka porote, mada očekivana, odmah je izazvala velike nemire u samom Fergusonu, gde su desetine zgrada zapaljene kao i dva policijska vozila, a mnoge radnje opljačkane, naveo je danas šef policije Sent Luisa Džon Belmar i dodao da zgrade i dalje gore.

On je rekao da je sinoćno nasilje "verovatno mnogo gore nego najgora noć koju smo imali u avgustu" u protestima posle ubistva crnog tinejdžera. Rekao je da je lično tokom noći čuo oko 150 pucnjeva i da policija nije ispalila ni jedan metak.

Čim je objavljena odluka velike porote pored Fergusona crni demonstranti su izašli na ulice gradova širom SAD. Nekoliko stotina demonstranata izašlo je na Tajms skver u Njujorku noseći crne plakate na kojima je pisalo "Rasizam ubija", "Nećemo da ćutimo" i osudjujući "Policijski rasizam".

Demonstranti su uzvikivali "Nema pravde, nema mira!", a njihov broj se povećavao kako je vreme odmicalo. Drugi su poredili policiju sa Kju Kluks Klanom i uzvikivali uvrede, prenose izveštači agencija Frans pres.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Bez optužnice za ubistvo tinejdžera, neredi širom zemlje

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2014

Od Sijetla na zapadnoj obali SAD, sve do Njujorka na istočnoj, preko Čikaga i Los Anđelesa, hiljade Amerikanaca su prošle noći (24. novembar) na ulicama protestovale zbog odluke suda da se ne podigne optužnica protiv belog policajca koji je avgusta ove godine ubio jednog nenaoružanog mladog crnca...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.