Priznanje Kosova uslov za u EU

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2012, 03:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Priznanje Kosova uslov za u EU"

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je izjavio da uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc  

Šulc je to rekao posle razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s Dačićem razgovaravli veoma otvoreno i da "odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem".

 

"Jasno nam je da sledi još dug put, mnogo prepreka, poput 'fusnote', Evropski parlament neće ulaziti u pojedinosti, jer je to pitanje za diplomate i vlade", predočio je Šulc.

 

"Naš cilj je da na kraju bude moguće da Srbija može postati članica Evropske unije, uz ispunjavanje svih merila i uspostavljanje miroljubivih, postojanih odnosa između dve zemlje".

 

Rekavši da je to teško ali ne i nemoguće, predsednik EP je rekao da predsednik Evropskog saveta Van Rompej i drugi u EU imaju s tim u vezi i "unutrašnji problem, jer neke od naših članica ne priznaju Kosovo, ali Evropska unija kao celina traži od Srbije da prizna Kosovo".

 

"A mi unutar Evropske unije takođe treba da obavimo svoj deo posla", dodao je Šulc, naglasivši da je to "jedno od najosetljivijih i najtežih pitanja za obe strane, za Srbiju i Kosovo, ali i za Evropsku uniju".

 

"Ono što smo danas posebno naglasili je da, nezavisno od diplomatskih nužnosti, moramo zajamčiti mir i nenasilje, to je bio cilj EP, ali na kraju dugog puta je uzajamno priznavanje preduslov za učlanjenje (u EU), i to je veoma jasno", naglasio je Šulc.

 

On je rekao i da je u razgovoru s Dačićem bilo reči o reformama, borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju u Srbiji i rastućem problemu nezaposlenosti, pitanju budžeta i dugom spisku problema s kojima se i sama EU sučeljava.

 

Šulc je poželeo uspehe novoj srpskoj vladi, Srbiji i da "Đoković ponovo pobedi" na US open, odnosno da "najbolji pobedi".

 

Dačić je zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Martinu koji je, na njegovo veliko zadovoljstvo predsednik Evropskog parlamenta, institucije koja možda i najviše podržava evropsku budućnost Srbije.

 

Naglasio je da je čvrsto opredeljenje vlade Srbije da nastavi evropski put i ispunjavanje uslova utvrđenih EU "merilima iz Kopenhagena", tako da Srbija bude činilac mira i stabilnosti u regionu.

 

Dačić je dodao da to uključuje i rešavanje spornih pitanja između Beograda i Prištine. Srpski premijer je podvukao i važnost slobode medija i prava nacionalnih manjina, rekavši da ga veoma raduje što se u vladi Srbije nalaze i predstavnici nacionalnih manjina.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priznanje Kosova nije uslov za EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2012

Priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nikolić:Priznavanje Kosova kao uslov nije stav EU

Izvor: Politika, 05.Sep.2012

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije...Predsednik Srbije naglašava da to nije, niti može da bude stav EU, jer, da jeste - „nikada ne bismo imali pregovore” o priključenju...On...

Nastavak na Politika...

Nikolić:Priznavanje Kosova kao uslov nije stav EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2012

BEOGRAD -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije...Predsednik Srbije naglašava da to nije, niti može da bude stav EU, jer, da jeste - "nikada ne bismo imali pregovore" o priključenju...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nikolić: Priznavanje Kosova kao uslov nije stav EU

Izvor: Studio B, 05.Sep.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije. ..Predsednik Srbije naglašava da to nije, niti može da bude stav EU, jer, da jeste - "nikada ne bismo imali pregovore" o priključenju. ..On je ukazao...

Nastavak na Studio B...

Nikolić:Priznavanje Kosova kao uslov nije stav EU

Izvor: Večernje novosti, 05.Sep.2012

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije.Predsednik Srbije naglašava da to nije, niti može da bude stav EU, jer, da jeste - "nikada ne bismo imali pregovore" o priključenju.On...

Nastavak na Večernje novosti...

Priznanje Kosova nije uslov

Izvor: RTV Pink, 05.Sep.2012

Predsednik nikolic u izjavi za TV Pink kaže da priznaje KiM nije uslov EU. . . Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavioza TV Pink je da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije. .

Nastavak na RTV Pink...

Nikolić:Priznanje Kosova nije uslov

Izvor: medio.rs, 05.Sep.2012

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije kao uslov za članstvo Srbije u EU nije stav Evropske unije.

Nastavak na medio.rs...

Nikolić: Evropa ne traži priznanje Kosova

Izvor: Kurir, 05.Sep.2012

Ostaje da mi radimo svoj posao - da izgrađujemo Srbiju koju smo obećali, da izgrađujemo odnos sa EU kako treba, jer je to dobro za Srbiju, poručio predsednik..BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da priznanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. U izjavi...

Nastavak na Kurir...

NIKOLIĆ I DAČIĆ KUPUJU VREME

Izvor: TvojPortal.com, 06.Sep.2012, 15:57

Ordinarna je laž da Evropska unija neće od Srbije tražiti bezuslovno priznanje lažne mafijaško-terorističke države "Kosova" a to će se upravo dogoditi u bliskoj budućnosti, najpre od pojedinih članica Evropske unije koje su priznale nezavisnu (lažnu) državu "Kosova" Tomislav Nikolić laže...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.