Predstavljena Bela knjiga odbrane

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena Bela knjiga odbrane

Ministarstvo odbrane predstavilo je Belu knjigu odbrane koja detaljno predstavlja odbrambeni sistem Srbije, misije i zadatke Vojske Srbije i opredeljenje države da učestvuje u globalnim bezbednosnim procesima očuvanja mira. Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević rekla je na promociji u Domu vojske da Bela knjiga kao dokument prezentuje informacije o širokom spektru pitanja i rešenja iz sfere odbrane.

"Ona je izraz nastojanja da se duga praksa prikrivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << podataka koja se odnose na pitanja odbrane i oružane sile među državama zameni naporima za uspostavljenjem međusobnog razumevanja i saradnje, kao savremenog pristupa u izgradnji međunarodnog bezbednosnog poretka", rekla je ona.

Miščević je ocenila da je informisanost javnosti o ciljevima i planovima u oblasti odbrane deo političke kulture razvijenih demokratskih država i važan aspekt njihove demokratske legitimacije.

Državni sekretar Zoran Jeftić rekao je da Bela knjiga nije ni zakon, ni strategija ni doktrina ali da zauzima posebno mesto jer na transparentan način domaćoj i sveskoj javnosti približava procese, dostignuća i projekcije razvoja sistema odbrane Srbije.

Rukovodilac Radnog tima za izradu Bele knjige general-major Božidar Forca predstavio je sadržaj knjige i dodao da je taj dokument čini 11 poglavlja i više od 170 strana.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić rekao je da je transparentnost sistema bezbednosti ključan činilac demokratizacije svakog društva i ocenio da je Vojska Srbije u prethodnoj deceniji daleko odmakla u procesu otvaranja ka javnosti i uspostavljanju

demokratske i civilne kontrole.

"Danas niko ozbiljan ne može da tvrdi da u Vojsci Srbije postoji neka politička volja koja je nezavisna od one politike koju je utvrdio državni vrh", rekao je Dragišić.

On je dodao da je šteta što i ostala ministarstva ne sprovode reforme istom brzinom kao Ministarstvo odbrane.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bela knjiga odbrane Republike Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2011

BEOGRAD -..Srbija je spremna da svojim angažovanjem u aktivnostima zajedničke bezbednosti i odbrambene politike Evropske unije (EU) jača svoju bezbednost i da dijalogom i saradnjom doprinosi miru i stabilnosti u regionu, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević...Miščević...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

PREDSTAVLJENA BELA KNJIGA ODBRANE

Izvor: Kurir, 04.Mar.2011

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane predstavilo je danas Belu knjigu odbrane koja detaljno predstavlja odbrambeni sistem Srbije, misije i zadatke Vojske Srbije i opredeljenje države da učestvuje u globalnim bezbednosnim procesima očuvanja mira...Državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.