PUTIN ĆUTI, AMERIKA ODOBRAVA: Evo zašto je Turska ušla u Siriju i niko ne sme ništa da joj kaže (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Avg.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN ĆUTI, AMERIKA ODOBRAVA: Evo zašto je Turska ušla u Siriju i niko ne sme ništa da joj kaže (VIDEO)

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je juče prešlo sirijsku granicu, javili su lokalni mediji.

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u sredu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu "Štit Eufrata", a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << džihadisti, kao i kurdski pobunjenici.

Turska je ušla u severnu Siriju i prvi put direktno učestvuje u šestogodišnjem ratu u Siriji, i to će dodatno zakomplikovati ionako zamršenu situaciju na Bliskom istoku. Ono što brine saveznike Turske je koliko će zaista gađati položaje ISIS-a.

U sirijskom gradu na granici za Turskom, Džerablusu, džihadisti su već mesecima. Mnogi misle da su glavna meta Turske - Kurdi, koji iskorićavaju svaki poraz džihadista za proširenje svoje teritorije.

Zvanično, turski upad je usmeren protiv ISIS-a, ali Ankara ima mnogo važniji i ambiciozniji cilj - zaustaviti napredovanje sirijskih kurdskih ratnika (koji su, inače, saveznici SAD i obučeni od strane njenih specijalnih snaga). Turski zvaničnici su rekli da operacija ima cilj da upozori Kurde da se pomere istočno od reke Eufrat, daleko od turske granice, kako bi se sprečilo stvaranje kurske nezavisne države ili autonomne oblasti u Siriji.

Sada SAD moraju da žongliraju između kontradiktornih interesa svoja dva saveznika u ratu protiv ISIS-a, Kurda i Turaka. Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je Turska spremna da ostane u Siriji dokle god je potrebno da bi se uništila Islamska država.

Bajden je to rekao tokom posete Švedskoj, dan nakon što je u Turskoj razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Sigurno ova izvaja ima za cilj da se smanje tenzije između Turske i SAD, nakon što je Erdogan optužio SAD da je odgvorna za neuspešni vojni puč. S druge strane, Turska je SAD glavni saveznik i veoma bitna teritorija za NATO na istoku Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Što se tiče Rusije, iako je rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je duboku zabrinutost zbog vojnih operacija Turske u Siriji, upozorivsi na rastuće napetosti zbog napada Ankare na pripadnike kurdskih milicija na granici, čini se da ona to prećutno odobrava.

Rusija, koja je saveznik sirijskog režima, uspostavila je i čvršći odnos sa sirijskim Kurdima koji su nedavno otvorili i predstavništvo u Moskvi. Ipak, nedavno izvinjenje i pomirenje između turskog i ruskog predsednika, poboljšalo je odnose ove dve zemlje. Mnogi pretpostavljaju da je na njihovom nedavnom susretu nakon obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici, bilo i reči o njihovim ulogama i saradnji u Siriji.

Foto: Tanjug/AP

Analitičar britanskog "Independenta" smatra da je Vladimir Putin svom savezniku Asadu rekao zašto "pomalo podržava" upad Turske u Siriji, ali da će u javnosti osuditi ovaj potez, što možete da pročitate i u redovima iznad. Koji je Putinov razlog za podržavanje ove akcije Turaka, još uvek se samo pretpostavlja. Sumnja se da je Južni tok jedan od njih.

Situacija u Siriji dodatno zakomplikovala zvaničnim, mada je Turska od početka učestvovala u ratu, ulaskom u Sirjiu. Mnogo frakcija i grupa unutar nje su u sukobu, kao i saveznici koji podržavaju te različite frakcije. U narednim mesecima videće se ko zaista podržava koga u ovom krvavom ratu i da li će se situacija još zakomplikovati, jer kraj sukoba u Siriji nije ni na vidiku.

Pogledajte video:



(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Moskva: Turska je pogazila datu reč

Izvor: Vesti-online.com, 26.Avg.2016

Odnosi između Moskve i Ankare ponovo su pod znakom pitanja. Turska armija je 24. avgusta ušla na teritoriju Sirije uz podršku iz vazduha koju joj pruža koalicija na čelu sa Amerikom i otpočela antiterorističku operaciju "Štit Eufrata" koju nije usaglasila sa Damaskom...Uveče istog dana Turci...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.