Ozbiljan udarac za islamiste, iračke snage zauzele Tikrit

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljan udarac za islamiste, iračke snage zauzele Tikrit

Iračke snage zauzele su sedište Vlade u Tikritu, glavnom gradu provincije Salahedin, koje se nalazilo pod kontrolom džihadističke grupe Islamska država, saopštili su irački zvaničnici.
Zauzimanje sedišta vlade je najznačajnije napredovanje u borbi za Tikrit, otkako su vladine snage 2. marta započele operaciju da ponovo osvoje taj grad, najveću otkako je IS u ofanizivi prošlog juna zauzela velike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delove Iraka, javlja AFP, prenosi Tanjug.

"Iračke snage očistile su vladin kompleks u Tikritu. Vladine zgrade su pod našom kontrolom od prošle noći", rekao je general iračke vojske, koji je insistirao na anonimnosti.
U borbama su učestvovale jedinice Narodne mobilizacije, u kojima dominiraju pripadnici šiitskih milicija koje podržava Iran, rekao je portparol iračke brigade Badr.
Šiitske milicije su prethodno saopštile da zaustavljaju operacije u Tikritu zbog vazdušnih napada koalicionih snaga predvođenih SAD na tom području.
Napadi koalicionih snaga koji su počeli prošle srede, razljutili su pripadnike šiitskih milicija, koji su optužili Vašington da pokušava da im otme pobedu.
Koalicija je saopštila da izvela tri vazdušna udara na području Tikrita, od nedelje do ponedeljka, navela je francuska agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.