Oporavak sporiji od očekivanog

Izvor: RTS, 30.Jan.2012, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak sporiji od očekivanog

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju kaže da će u ovoj godini veliki uspeh biti ukoliko srpska ekonomija zabeleži rast. Pomak se može očekivati u sledećoj, s obzirom na to da će ekonomski oporavak u svetu biti sporiji nego što se to predviđalo.

Posle upozoravajućih prognoza Svetske banke da će ove godine ekonomski oporavak u svetu biti sporiji nego što se to predviđalo pre samo mesec dana, iz Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručuju da i Srbiju čeka godina teža od prethodne.

U intervjuu za RTS, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Željko Bogetić kaže da se pomak može očekivati tek sledeće godine, i da će u ovoj, veliki uspeh biti ukoliko srpska ekonomija zabeleži rast.

"Bazni scenario je ustvari pogoršanje ekonomskih prilika u Evropi, posebno u evrozoni odakle postoje jasni signali da će evrozona u ovoj godini biti u blagoj recesiji. To je realnost u kojem će se naći i Srbija kao i zemlje u regionu", rekao je Bogetić.

Prema njegovim rečima, to će usloviti pogoršanje ekonomskih prilika u Srbiji više nego što se očekivalo. 

"Ako se samo nekoliko meseci unazad očekivao privredni rast od 1,5 odsto, sasvim je izvesno da će on biti niži", rekao je Bogetić.

Na pitanje da li bi Srbija mogla dosta da se prezaduži, odnosno da je dostigla gornju granicu javnog duga, glavni ekonomista Svetske banke kaže da je potencijalni problem ustvari trend koji treba preokrenuti u pravom pravcu. 

"Ne treba postavljati fetiš oko toga da li je nivo javnog duga, odnosno društveni proizvod 45 ili 46 odsto. Jedan procentni poen tu ne znači mnogo", rekao je Bogetić.

Trend treba preokrenuti u pravcu obaranja deficita, obaranja javnog duga na srednji i dugi rok, kaže Bogetić i dodaje da je to ono što će osnažiti ekonomsku, budžetsku i opštu spoljnu finasijsku situaciju.

Glavni ekonomista Svetske banke kaže da je za Srbiju važno da održi sporazum sa MMF-om.

"Program je važan u smislu održavanja opšte makroekonomske i budžetske stabilnosti i postojanja programa finsijskih rezervi koji bi stajao na raspolaganju u uslovima visoke neizvesnosti i značajnog pogoršanja spoljnih uslova privređivanja", rekao je Bogetić.

On je skrenuo pažnju na problem visoke nezaposlenosti mladih u Srbiji, ocenivši da se na planu aktivnih mera politike podrške može više uraditi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.