Obradović na svetosavskoj proslavi u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2011, 03:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović na svetosavskoj proslavi u Budimpešti

BEOGRAD -

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović prisustvovao je večeras u Budimpešti Svetosavskoj akademiji koju tradicionalno organizuje Srpska samouprava u Mađarskoj.

Obradović je na Svetosavskoj akademiji u palati "Dunav" najpre pozdravio prisutne u ime predsednika Srbije Borisa Tadića, a potom ukazao na doprinos Svetog Save kao prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, koga slave Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i na svih pet kontinenata.

Ministar je podsetio i na druge velikane srpske istorije kao što su Vuk Karadžić, Nikola Tesla, Milutin Milanković, Milorad Pavić, Ivo Andrić i drugi, posebno istakavši Dositeja Obradovića koji je bio prvi srpski ministar provete koja 2011. slavi 200 godina postojanja.

Prisutnima su se obratili predsednik Srpske samouprave u Mađarskoj Ljubomir Aleksov, državni sekretar za manjinska, društvena i verska pitanja Mađarske Laslo Sazfalvi, a bogat kulturno-umetnički program na dva jezika vodili su Minja Subota i Predrag Mandić.

Na svečanosti su uručene dve Svetosavske nagrade i prvi put "Nagrada Sava Tekelija", nazvana po čuvenom srpskom dobrotvoru iz 19. veka.

Dobitnici Svetosavskih nagrada su Miroslav Rockov iz Batanje za doprinos razvoju srpske kulture i očuvanju tradicije i Borivoj Lastić iz Bumpešte za inicijativu postavljanja više spomen ploča vezanih za srpsku kulturu u Mađarskoj.

Prvi laureat Tekelijine nagrade je Laslo Lajdič iz Šaroha kod Mohača, jer je potpuno obnovio spoljašnjost i unutrašnjost srpske crkve u tom mestu u kome, inače, nema nijednog Srbina.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i ambasador Srbije u Mađarskoj Dejan Šahović, državni sekretar srpskog Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić i Srbi iz Rumunije i Slovačke.

Pre prisustva na svečanosti, Obradović je posetio osnovnu školu i gimnaziju "Nikola Tesla" gde je pozdravio učenike i poželeo im da budu dobri đaci i da slede Svetosavski duh.

Ministra Obradovića je na Trgu ruža pozdravila direktorka škole Jovanka Lastić, a potom je izveden prigodan kulturno-umetnički program.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obradović na svetosavskoj proslavi u Budimpešti

Izvor: Blic, 29.Jan.2011

Ministar prosvete Žarko Obradović danas će u Budimpešti prisustvovati svetosavskoj proslavi, koju organizuje Samouprava Srba u Mađarskoj, i obratiće se učesnicime te manifestacije, saopštilo je Ministarstvo prosvete...Obradović će proslavi prisustvovati na poziv predsednika Samouprave Srba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.