Obeležena godišnjica stradanja 12 beba

Izvor: RTS, 22.Maj.2012, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica stradanja 12 beba

U centru Banjaluke je, polaganjem cveća na spomenik "12 beba", obeležena 20. godišnjica od stradanja 12 beba. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da je ta tragedija mogla biti sprečena.

Polaganjem cveća na spomenik "12 beba" u centru Banjaluke obeležena je 20. godišnjica od stradanja 12 beba s porukom da se taj događaj nikada ne sme zaboraviti.

Predsednik Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milorad Dodik rekao je da je ta tragedija mogla biti sprečena.

U maju 1992. godine u banjalučkom porodilištu umrlo je 12 beba zbog nedostatka kiseonika, koji nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog blokade Banjaluke, a ni vazdušnim zbog odluke Saveta bezbednosti UN o zabrani letenja iznad BiH.

Dodik je rekao da je smrt 12 banjalučkih beba 1992. godine dokaz da svetski moćnici nikada nisu hteli da razumeju obični, mali svet i njihove živote.

"To je bilo vreme kada je nedostajao razum na svim stranama. Taj veliki svet, u koji smo tada imali poverenja, pokazao se potpuno nehumanim, jer je samo jedan telefonski poziv mogao spasiti ovu decu, time što bi bio odobren let aviona sa kiseonikom", rekao je Dodik.

Dodik je povodom 20. godišnjice od smrti 12 banjalučkih beba rekao da se danas obeležava dan koji mora da živi u svima i koji se nikada ne sme zaboraviti.

"Vreme stradanja upozorava da danas moramo očuvati mir i stabilnost, te se posvetiti mladim naraštajima", poručio je Dodik, koji je na spomen obeležje "12 beba" u centru Banjaluke položio venac.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas i da će RS održati obavezujući referendum o ulasku u NATO kada za to dođe vreme, kao i da će takva odluka uvek biti vezivana za definitivan stav Srbije o tom savezu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 20. godišnjica stradanja 12 beba

Izvor: Akter, 22.Maj.2012

Polaganjem cveća na spomenik "12 beba" u centru Banjaluke danas je obeležena 20. godišnjica od stradanja 12 beba s porukom da se taj događaj nikada ne sme zaboraviti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.