Obama: Napredak, ali i ozbiljne razlike

Izvor: VOA, 21.Mar.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Napredak, ali i ozbiljne razlike

Američki predsednik Barak Obama je posle susreta sa kubanskim kolegom Raulom Kastrom u Havani pozdravio napredak u odnosima SAD i Kube, ali i priznao da i dalje postoje ozbiljne razlike u stavovima o demokratiji i ljudskim pravima

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kastrom govorio o daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

Kubanski predsednik je pozdravio ublažavanje trgovinskih i putnih ograničenja, koje je Vašington najavio, ali i naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da je potrebno da se preduzme akcija na ukidanju 55-ogodišnjeg embarga Kubi. Raul Kastro je takođe zatražio od Sjedinjenih Država da vrate terittoriju na kojoj se nalazi američka pomorska baza u Zalivu Gvantanamo.

Američki i kubanski lider su se rukovali pre istorijskih razgovora u Palati revolucije, dan nakon što je Obama postao prvi aktuelni američki predsednik koji je posetio Kubu posle gotovo 90 godina.

Obama je jutros položio venac na spomenik heroju kubanske nezavisnosti, Hozeu Martiju.

"Velika je čast odati poštu Hozeu Martiju, koji je dao svoj život za nezavisnost svoje domovine. Njegova strast za slobodom i samoodlučivanjem i danas živi u kubanskom narodu", napisao je Obama.

Američkog predsednika su na ulicama Havane pozdravili brojni Kubanci. Obama bi tokom posete Kubi trebalo da se sastane sa vladinim zvaničnicima, mladima, preduzetnicima, pripadnicima  civilnog sektora i disidentima što, kako je saopšteno iz Bele kuće, kubanska vlada ne odobrava.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Obama: Novi dan u odnosima SAD i Kube

Izvor: Beta, 21.Mar.2016

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama izjavio je danas da je sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom vodio "pošten i iskren" razgovor o ljudskim pravima i demokratiji, kao i da je postignut pomak u rušenju barijera izmedju dve zemlje.Obama je rekao da danas počinje novi dan u odnosima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.