OTKRIVENO NAJVEĆE GASNO POLJE NA SVETU: Ko su dobitnici, a ko gubitnici

Izvor: Kurir, 02.Sep.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVENO NAJVEĆE GASNO POLJE NA SVETU: Ko su dobitnici, a ko gubitnici

Blizu egipatske obale u Sredozemnom moru otkriveno je takvo polje gasa koje bi decenijama moglo da pokriva potrebe pojedinih država

Italijanski naftni koncern “Eni” je 200 kilometara od obale Egipta otkrio “ogromno polje gasa, najveće ikada pronađeno u Sredozemnom moru”. Prema njihovim procenama, na dubini od 1,5 kilometara nalazi se 850 milijardi kubnih metara zemnog gasa. Kako je saopšteno, bilo bi to verovatno najveće polje zemnog gasa na svetu, koje bi decenijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pokrivalo potrebe Egipta za energijom.

Sve bi to značajno pomoglo siromašnom državnom budžetu, ali bi i ojačalo poziciju aktuelnog egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija. Takođe, bitno bi oslabili i egipatski susedi.

Italian energy giant discovers 'largest ever' gas field in Mediterranean off coast of Egypt: http://t.co/rQML8n4pRV pic.twitter.com/rwcAuYgMM4

Međutim, Izrael nije vest dočekao sa radošću. U ovoj zemlji su se, posle otkrića velikog gasnog polja pre četiri godine, nadali da će unosnim izvozom gasa učvrstiti mirovne ugovore sa Egiptom i Jordanom. Aman je već pokazao zainteresovanost da u narednih 15 godina kupi od Izraela gas u vrednosti od 15 milijardi američkih dolara. I Egipat je trebalo da kupuje izraelski gas.  Sada, nisu samo ovi poslovi u opasnosti, izraelski stručnjaci strahuju da je čak i razvoj polja gasa za sopstvene potrebe doveden u pitanje.

Benjamin Netanijahu, Foto: AP

Posle vesti iz Kaira Benjamin Netanijahu suočen je sa još jednim problemom: razvoj otkrivenih gasnih polja odlaže se već mesecima zato što izraelski političari ne mogu da se dogovore sa investitorima o uslovima ugovora o isporuci. Već zaključeni ugovor je propao nakon što su visoki zvaničnici upozorili na “stvaranje opasnih monopola”, zbog kojih krajnji potrošači moraju da plaćaju previsoku cenu, malobrojni imaju preveliku moć, a naftni magnati plaćaju premali porez.

#Egypt says Zohr gas find will not undermine talks on imports from #Israel More: http://t.co/j3Ll4qiWqu pic.twitter.com/qgEWEan7qn

Ovo je izazvalo javnu pobunu, zbog koje sve do danas nije postignut konačan dogovor. Ministar energije Juval Štajnic je upozorio da Izrael propušta istorijsku priliku da razvije vlastite energetske rezerve. Cena gasa će pasti, ocenjuje on, međunarodne kompanije će radije u Egiptu tragati za novim izvorima nego da se maltretiraju zbog politički neizvesne situacije u Jerusalimu.



Vest iz Egipta, međutim, ne mora nužno biti loša za Jerusalim. Izraelski državni radio je, naime, objavio vest da je italijanski premijer Mateo Renci za vikend prilikom posete Izraelu izvestio Netanijahua o otkrivenom nalazištu i izneo zanimljiv predlog: Rim želi da pomogne da se uspostavi saradnja Kipra, Izraela i Egipta kako bi istočno Sredozemno more postalo novi, pouzdani izvor energije za Evropu. Od toga bi svi učesnici mogli da imaju koristi. Saradnja ove tri zemlje ne samo da bi im osigurala ogromne prihode, već bi istovremeno smanjila zavisnost Evrope od ruskih isporučilaca gasa.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Gas iz Egipta grejao bi Srbiju 425 godina

Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 06:37

Najveće polje zemnog gasa, nedavno pronađeno u vodama Egipta, decenijama bi moglo da pokriva energetske potrebe te zemlje, ali i čitave Evrope...Količina otkrivenog gasa (850 milijardi kubnih metara) mogla bi Srbiju da snabdeva čak 425 godina budući da naša zemlja godišnje potroši dve milijarde...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.