Novi START 8. aprila

Izvor: RTS, 26.Mar.2010, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi START 8. aprila

Predsednik SAD-a Barak Obama i Rusije Dmitrij Medvedev potpisaće 8. aprila u Pragu novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja. Sporazum predviđa smanjenje nuklearnog arsenala za četvrtinu.

Predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama su se u telefonskom razgovoru dogovorili da 8. aprila u Pragu potpišu novi rusko-američki sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o nuklearnom naoružanju.

To je novinarima prenela portparol Kremlja Natalija Timakova i dodala da je predsednik Medvedev ocenio da novi sporazum "odražava balans interesa obe strane".

Portparol Kremlja izjavila je da Medvedev i Obama smatraju da je "glavni zadatak posle potpisivanja dokumenta njegova ratifikacija".

Timakova je saopštila da su se predsednici dogovorili da u Pragu razmotre pitanja bilateralne saradnje i najaktuelnije probleme međunarodne politike.

"Sporazum predviđa smanjenje nuklearnog arsenala SAD-a i Rusije za četvrtinu - dve strane će zadržati 700 raketa, podmornica i bombardera i moći će da imaju najviše 1.550 nuklearnih bojevih glava", objasnio je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnjih poslova.

Glavni grad Češke je odabran za mesto potpisivanja, jer je prošlog aprila predsednik Amerike tu objavio svoju viziju sveta bez nuklearnog naoružanja.

"Na mnogo načina nuklearno naoružanje predstavlja najmračnije dane Hladnog rata i najveću pretnju našeg doba", izjavio je Barak Obama, predsednik SAD i dodao da je načinjen korak napred u napuštanju zaostavštine HH veka i gradnje sigurnije budućnosti.

Itar-Tas navodi da je jedno od najtežih pitanja bilo povezivanje ofanzivnog naoružanja sa odbrambenim, odnosno sistemom protivraketne odbrane koju stvara SAD.

Agencija podseća da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov prošle nedelje potvrdio da se o tom problemu "zahvaljujući upornim naporima došlo do izbalansiranog rešenja".

Novi sporazum treba da zameni START-1, koji su bivši SSSR i SAD potpisale u julu 1991, a koji je istekao 5. decembra prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Novi sporazum predstavlja put ka miru

Izvor: Kurir, 26.Mar.2010

VAŠINGTON, 26. marta 2010. (Beta-AP) - Predsednik SAD Barak Obama (Barack) je danas izjavio da novi ugovor sa Rusijom o ograničenju nuklearnog naouržanja, koji će biti potpisan 8. aprila u Pragu, predstavlja put ka miru i bezbednosti u svetu bez nuklearnog oružja. "Na mnogo načina nuklearno oružje...

Nastavak na Kurir...

Američki i ruski predsednik Barak Obama i Dmitrij Medvedev potpisaće 8. aprila u Pragu novi sporazum o smanjenju nukleranog naoružanja.

Izvor: TV Avala, 26.Mar.2010

Predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dimitrij Medvedev, dogovorili su se danas u telefonskom razgovoru da 8. aprila u Pragu potpišu novi sporazum o smanjenju nukleranog naporužanja (START).

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.