Nova kazna poverenika za neobjavljivanje ugovora

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Avg.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kazna poverenika za neobjavljivanje ugovora

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izrekao je i drugu kaznu Ministarstvu privrede zbog odbijanja da izvrši njegovo rešenje da omogući organizaciji "Transparentnost Srbija" (TS) i javnosti uvid u ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Kako je napisala ta organizacija na svom sajtu, Ministarstvo je platilo prvu kaznu od 20.000 dinara novcem iz budžeta, a nova kazna iznosi 180.000 i to je maksimalna kazna koju Poverenik može da izrekne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Sledeći korak, prema TS, trebalo bi da bude izvršenje rešenja nesporednom prinudom, što je u nadležnosti Vlade Srbije.

Iz TS kažu da sa žaljenjem konstatuju da se u Srbiji sve doslednije sprovodi politika netransparentnosti i sakrivanja od javnosti ugovora koje zaključuju državni organi.

Njih zabrinjava praksa koju je, kako navode, pokušalo da uspostavi upravo Ministarstvo privrede na primeru Železare - da se odredba Zakona o zaštiti konkurencije uz pogrešno tumačenje zloupotrebljava kako bi se pravdalo prikrivanje ugovora.

"Nakon što je taj princip primenjen na slučaj ugovora o upravljanju Železarom, isto je učinilo i Državno pravobranilaštvo u vezi sa ugovorom o izgradnji 'Beograda na vodi' " pišu u TS.

Iz te organizacije pozivaju javnost, posebno medije, da nastave da insistiraju na transparentnosti, kao na jednom od ključnih načela za sprečavanje korupcije, i da traže da ugovori koje zaključuju državni organi budu javno dostupni.

To se, kako kažu, u prvom redu odnosi na ugovor o izgradnji "Beograda na vodi", koji je potpisan pre tačno četiri meseca, a i dalje nije objavljen, i ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvu kazna za neobjavljivanje ugovora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izrekao je i drugu kaznu Ministarstvu privrede zbog odbijanja da izvrši njegovo rešenje da omogući organizaciji "Transparentnost Srbija" (TS) i javnosti uvid u ugovor o upravljanju Železarom Smederevo...Kako je napisala ta organizacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.