Nemački predsednik: Uzbunjivači kao što je Snouden zaslužuju poštovanje

Izvor: Blic, 26.Jul.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački predsednik: Uzbunjivači kao što je Snouden zaslužuju poštovanje

Nemački predsednik Joahim Gauk, koji je svojevremeno pomogao da se raskrinkaju saradnici nekadašnje istočnonemačke tajne službe Štazi, je izjavio kako uzbunjivači kao što je američki begunac Edvard Snouden zaslužuju poštovanje zato što brane slobodu.

U debati koja bi mogla da bude od uticaja na septembarske savezne izbore, Gauk je tako zauzeo stav bitno različit od onog kancelarke Angele Merkel, koja je uveravala Vašington kako Nemačka neće pružiti zaštitu Snoudenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Gauk, čija je moć mala, ali je moralni autoritet veliki, je rekao kako ljudi koji rade za državu treba da se ponašaju u skladu sa svojom savešću, budući da institucije ponekad izneveravaju pravo.

Posle pada komunizma, Gauk - luteranski pastor disident - je predvodio komisiju zaduženu za ogromnu špijunsku arhivu Štazija i raskrinkavanje članova ove organizacije i njenih saradnika.

- Strah da strane obaveštajne službe snimaju i skladište naše telefonske razgovore ili mejlove predstavlja ograničavanje našeg osećanja slobode, a tako raste opasnost da i sama ta sloboda bude oštećena - ističe Gauk, dodajući da je Nemačka demokratska država u kojoj vlada pravo, a sloboda je jedno od osnovnih prava.

Merkelova je na mukama da održi prijateljske odnose sa Vašingtonom, a da u isto vreme pokaže glasačima da razume njihov gnev zbog nadzora koji je nad njima imala američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).

Opozicione stranke optužuju nemačku kancelarku da nije dovoljno "pritisnula" Vašington kako bi se dobili odgovori o pravom opsegu aktivnosti NSA.

Izveštaji da su nemački špijuni sarađivali s američkim agentima je izazvao gnev Nemaca, a ključno pitanje koje se postavlje je koliko su o tome znali Merkelova ili njen šef kabineta. Kancelarka zasad na to pitanje odgovara veoma škrto.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nemački predsednik: Snouden zaslužuje respekt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2013

Nemački predsednik, koji je svojevremeno pomogao da se raskrinkaju saradnici nekadašnje istočnonemačke tajne službe Štazi, je izjavio kako uzbunjivači kao što je američki begunac Edvard Snouden zaslužuju poštovanje zato što brane slobodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.