NUNS: TV Pink krši zakon; UNS: Mitrovićev bojkot neprihvatljiv

Izvor: Blic, 04.Avg.2011, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: TV Pink krši zakon; UNS: Mitrovićev bojkot neprihvatljiv

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je danas javnu kritiku televiziji Pink zbog najave vlasnika te medijske kuće Željka Mitrovića da će u programu bojkotovati reklamiranje hrvatskog turizma, muzike i kinematografije.

"Mediji su javno dobro i niko, pa ni vlasnik medija, nema pravo da programske sadržaje podredjuje ličnim razlozima i interesima", naveo je NUNS u saopštenju.

NUNS ističe da je odluka TV Pink u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji stranim pravnim i fizičkim licima garantuje ista prava kao i domaćim i koji nedvosmisleno zabranjuje diskriminaciju oglašivača zbog rasne, nacionalne ili etničke pripadanosti.

Odgovor televizije "Pink" pročitajte ovde.

To novinarsko udruženje je ocenilo problematičnom izjavu Mitrovića da TV Pink "više nikada neće biti u prilici da zataškava incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj".

"'Zataškavanje'" činjenica predstavlja najgrublje kršenje elementarnih profesionalnih i etičkih principa infomativne delatnosti", naveo je NUNS uz očekivanje da Savet Republičke radiodifuzne agencije hitno razmotri da li je odluka TV Pink suprotna i Zakonu o radiodifuziji.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je neprihvatljiva odluka Mitrovića da na zaplenu njegove jahte u Hrvatskoj odgovori bojkotom hrvatske muzike, filmova i turističkih reklama u pet država gde poseduje medije.

UNS ističe da su bojkot, favorizovanje i zataškavanje teške povrede Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa ponašanja emitera i zato poziva Mitrovića da odustane od svojih namera.

U saopštenju se navodi da je UNS zaprepašćeno saznanjem da je Mitrović do sada favorizovao hrvatsku muziku, kinematografiju i hrvatske investicije u zemljama bivše Jugoslavije, kao i da više nikada neće zataškavati incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj.

Namere i postupci Mitrovića predstavljaju kršenje zakona o javnom informisanju i oglašavanju, i UNS očekuje reakciju nadležnih organa, a Mitrovića poziva da odustane od svojih namera, navodi se u saopštenju.

Mitrović je nakon odluke vlasti Hrvatske da oglase prodaju njegove zaplenjene motorne jahte "El Bosco", za danas sazvao sednicu Upravnog odbora Pink medija grupe, a medju tačkama dnevnog reda su "ukidanje hrvatske muzike i kinematografije u svih pet zemalja, u kojima Pink ima svoje televizije" i "posebna briga o kontroli kvaliteta hrvatskih proizvoda u zemljama van Hrvatske".

"Na snagu je stupila zabrana reklamiranja hrvatskog turizma", saopštio

je juče Mitrović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitrović: NUNS je mala vesela družina

Izvor: S media, 04.Avg.2011

Povodom kritike televiziji Pink zbog najave vlasnika te medijske kuće Željka Mitrovića da će u programu bojkotovati reklamiranje hrvatskog turizma, muzike i kinematografije, oglasio se vlasnik "ružičaste" televizije oštrim pismom upućenom NUNS-u. ..Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović napisao...

Nastavak na S media...

NUNS i UNS: TV Pink krši zakon

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je danas javnu kritiku televiziji Pink zbog najave vlasnika te medijske kuće Željka Mitrovića da će u programu bojkotovati reklamiranje hrvatskog turizma, muzike i kinematografije.

Nastavak na Radio 021...

Željko tuži NUNS!

Izvor: S media, 05.Avg.2011, 04:21

Povodom saopštenja koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo na račun nove uređivačke politike TV „Pink“, a kojim se oštro osuđuje namera ove medijske kuće da sankcioniše reklame, muziku i kinematografiju „made in Croatia“, Željko Mitrović najavio je tužbe protiv NUNS-a!..Vlasnik...

Nastavak na S media...

Mediji su javno, a jahta privatno dobro

Izvor: Šumadija Press, 05.Avg.2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je javnu kritiku televiziji Pink zbog najave vlasnika te medijske kuće Željka Mitrovića da će u programu bojkotovati reklamiranje hrvatskog turizma.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.