NEMAR Pola EPS nije osigurano

Izvor: Blic, 02.Jun.2014, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAR Pola EPS nije osigurano

Četiri od 12 privrednih društava u sastavu Elektroprivrede Srbije nisu uopšte osigurana od poplava.

Reč je o Rudarskom basenu “Kolubara”, štetama u Kraljevu i uopšte na terenu koji pokriva “Elektrosrbija”, zatim teritorija “Jugoistoka”... Štetu zbog njihovog nerazumnog ponašanja platiće građani Srbije.

I pored činjenice da od 12 kompanija koje su u sastavu EPS skoro polovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema osiguranje od poplava, činjenica je da će najveće glavobolje štete u “Kolubari”. Štednja na plaćanju osiguranja je, inače, praksa u ovom kolektivu od 2012. od kada se imovina “Kolubare” ne štiti od elementarnih nepogoda.

Prava je sreća da štetu nije pretrpeo HE „Đerdap“, jer ni ovaj, strateški važan objekat nije osiguran za slučaj elementarnih nepogoda.

Nisu hteli najpovoljnije uslove

U EPS-u tvrde da su imali privremeno osiguranje. Otvoreni postupak nabavke osiguranja imovine i zaposlenih vođen je po Zakonu o javnim nabavkama. Postupak nije okončan zbog žalbi ponuđača. Zato je menadžment EPS-a, u međuvremenu, do okončanja otvorenog postupka javne nabavke, obezbedio listove pokrića kako bi osigurao i zaštitio imovinu od svih mogućih rizika, pa i poplave.

- Zahtev za izdavanje listova pokrića upućen je na adrese sedam najvećih osiguravajućih kuća i izabran je konzorcijum “Viner štetiša” i “Unika osiguranja”, sa odgovarajućim kvalitetom reosiguranja, čija je ponuda bila finansijski najpovoljnija. Ova ponuda je čak 6,5 odsto jeftinija od ponude koju je EPS dobio na tenderu koji je pod žalbom - objašnjavaju u EPS-u.

“Blic” je pokušao da dobije odgovor od nadležnih u ovim firmama ko je i zbog čega doneo odluku da na ovaj način sprovodi smanjenje troškova, ali oni ne odgovaraju na upućene pozive. Svi su, kako nam je rečeno u EPS-u, blagovremeno dobili naredbu iz centrale Elektroprivrede da osiguraju imovinu na određeni način, ali je jedan deo zavisnih preduzeća ovu naredbu ignorisao i ugovorio osiguranje u sopstvenoj režiji.

„Elektrosrbija"

nema ni polisu

“Elektrosrbija”, po odluci rukovodstva, nema nikakvo osiguranje imovine. Pokriva teritorije teško pogođene poplavama: Kraljevo, Valjevo, Aranđelovac, Jagodinu, Kruševac, Lazarevac, Loznicu, Novi Pazar, Paraćin, Trstenik, Ćupriju, Užice…

- Menadžment Elektroprivrede Srbije je obezbedio da se putem listova pokrića sve osigura do okončanja postupka javne nabavke. Međutim, neka privredna društva su odlučila da ne poslušaju naredbu centrale EPS-a i zaključila su ugovore o listovima pokrića sa drugim osiguravajućim kućama. Ispostavilo se da listom pokrića koje je privredno društvo RB “Kolubara“ potpisalo sa „Dunav osiguranjem“ nema pokriveno osiguranje od poplava - objašnjavaju u EPS-u.

Zavisne firme koje nisu ispoštovale odluku centrale EPS-a su EDB, RB „Kolubara“, HE „Đerdap“, „Jugoistok“, „Elektrosrbija“. Sve osim „Elektrosrbije“ imaju listove pokrića kod „Dunav osiguranja“ ili kod DDOR „Novi Sad“. „Elektrodistribucija Beograd“ ima list pokrića kod DDOR Novi Sad kojim je obuhvaćeno osiguranje od poplava,

S druge strane, kompletna šteta biće nadoknađena u TENT-u i TE-KO „Kostolac“ koji su potpisali ugovore o listovima pokrića prema instrukciji centrale EPS.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ceh za nemar u “Kolubari“ plaća država

Izvor: Večernje novosti, 02.Jun.2014

SRPSKI energetski sistem pretrpeo je ogromnu štetu od poplava. Bujice su potopile trafostanice, poplavile kopove i ugrozile postrojenja, a ceh će se meriti stotinama miliona evra. Posledice stihije saniraće, delom, osiguravajuće kuće, ali veliki trošak isušivanja i popravke bagera u poplavljenom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.