Milion i po Jermena postali sveci

Izvor: B92, 23.Apr.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion i po Jermena postali sveci

Jermenska crkva kanonizovala je milion i po Jermena stradalih tokom spornog genocida Otomanskog carstva na početku 20. veka.

Obred kanonizacije po podne je predvodio vrhovni poglavar Jermenske apostolske crkve, katolikos Karekin Drugi.

"Više od miliona Jermena je deportovano, ubijeno i mučeno, ali su ostali verni Hristu", rekao je Karekin Drugi.

Obred je završen večeras u 19.15 sati, kao simbol 1915. godine kada je izvršen masakr.

Oglasila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se zvona svih crkava u Jermeniji, kao i u Madridu, Berlinu, Veneciji i Parizu, gde je održan i minut ćutanja.

Kako navodi Frans pres, proglašenje žrtava masakra svetim najveća je kanonizacija koju je sprovela neka hrišćanska crkva.

U Jerevanu sutra, tokom obeležavanja godišnjice jednog veka od masakra, očekuju više stotina hiljada ljudi, među njima i predsednike Rusije, Francuske i Srbije, Vladimira Putina, Fransoa Olanda i Tomislava Nikolića, i druge zvaničnike iz sveta.

Godišnjicu će obeležiti i jermenska dijaspora, od Los Anđelesa i Stokholma do Pariza i Bejruta.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno milion i po Jermena, što istoričari smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan, te da je pogibije bilo na obe strane.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jermenska crkva kanonizovala žrtve genocida

Izvor: RTS, 23.Apr.2015

Jermenska crkva danas je kanonizovala 1,5 miliona Jermena koje su otomanske snage masakrirale pre sto godina. . Na dvosatnoj ceremoniji održanoj ispred glavne katedrale u blizini prestonice Jerevana svetim su proglašene žrtve...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.