Legija bez odlikovanja

Izvor: RTS, 05.Okt.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija bez odlikovanja

Miloradu Ulemeku Legiji, Miloradu Bracanoviću, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, ukazom predsednika Srbije Borisa Tadića, biće oduzeta sva odlikovanja. Komisija za odlikovanja utvrdila da su oni postupali suprotno javnom poretku i moralu, što ih čini nedostojnim položaja nosioca odlikovanja.

Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je Ukaz o oduzimanju odlikovanja Miloradu Ulemeku Legiji, Miloradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bracanoviću, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Predsednik je doneo Ukaz na desetu godišnjicu demokratskih promena, na osnovu predloga Komisije za odlikovanja, koja je utvrdila da je reč o licima nedostojnim odlikovanja.

Orden jugoslovenske zastave drugog stepena oduzet je bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji, osuđenom na četrdeset godina zatvora u četiri procesa, za ubistvo Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića, četvorostruko ubistvo funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali i više zločina zemunskog klana.

Orden za hrabrost oduzet je bivšem zameniku direktora BIA Miloradu Bracanoviću, osuđenom na dve godine zatvora, jer nije prijavio pripreme za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Nenadu Bujoševiću, osuđenom zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, oduzet je Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena, a Dušku Maričiću, takođe osuđenom zbog ubistva na Ibarskoj magistrrali, Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti drugog stepena.

Komisija je, kako je navedeno, utvrdila da su navedena lica pravosnažno osuđena za najteža krivična dela i da su, u smislu člana 24, Zakona o odlikovanjima, postupala suprotno javnom poretku i moralu, što ih čini nedostojnim položaja nosioca odlikovanja.

Komisija je konstatovala da nema evidencije o odlikovanim licima u SRJ, kao i da MUP, BIA i Vojska Srbije ne poseduju evidenciju o svim odlikovanim licima, pripadnicima njihovih službi.

U arhivi Kancelarije ordena SRJ i Kancelariji ordena SCG ne nalazi se evidencija odlikovanih lica, koju je na osnovu člana 27, Zakona o odlikovanjima Savezne Republike Jugoslavije (Službeni list SRJ, br. 59/98, 21/01), Kancelarija ordena, kao odgovarajuća služba predsednika Republike, bila obavezna da vodi.

Komisija za odlikovanja zato se rukovodila isključivo ukazima objavljenim u Službenom listu SRJ, broj 47/99, u kojem je objavljeno da su Ulemek, Bracanović, Maričić i Bujošević odlikovani pomenutim ordenjem.

Komisija će nastaviti da razmatra slučajeve svih pravosnažno osuđenih za najteža krivična dela, koji ne zaslužuju da nose odlikovanja Republike Srbije, najavio je član Komisije i državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Smatramo da, ko god je učinio teško krivično delo, zaista ne zaslužuje da nosi odlikovanje Republike Srbije. Sa druge strane, Komisija ne bi trebalo da se bavi arbitražom, niti političkom odlukom da li neko treba ili ne treba da ima orden, već samo da se rukovodi jasno utvrđenim pravosnažno sudskim presudama", naglasio je Homen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Legiji i Bracanoviću oduzeta odlikovanja

Izvor: Radio 021, 05.Okt.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je danas Ukaz o oduzimanju odlikovanja Miloradu Ulemeku Legiji, Miloradu Bracanoviću, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Nastavak na Radio 021...

UBICAMA IZ JSO ODUZETA ODLIKOVANJA!

Izvor: Kurir, 06.Okt.2010, 08:17

BEOGRAD - Nema odlikovanja za ubice! Predsednik Srbije Boris Tadić doneo je juče Ukaz o oduzimanju odlikovanja Miloradu Ulemeku Legiji, Miloradu Bracanoviću, Nenadu Bujoševiću i Dušku Maričiću...Predsednik je doneo Ukaz na desetu godišnjicu demokratskih promena, na osnovu predloga Komisije za...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.