Kurdi prete novim borbama u Turskoj

Izvor: Blic, 22.Okt.2013, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi prete novim borbama u Turskoj

Kurdski pobunjenici su spremni da ponovo uđu u Tursku iz Iraka, najavio je šef političkog krila i jedan od osnivača Kurdske radničke partije (PKK) Chemil Bajik.

On je, u intervjuu agenciji Rojters, optužio Tursku za rat protiv Kurda u Siriji, podržavajući islamističke pobunjenike na severu te zemlje.

Ankara, međutim, negira da podržava bilo koju pobunjeničku frakciju u Siriji protiv Kurda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ističe da ima redovne razgovore sa vođama sirijskih Kurda.

U martu je proglašeno primirje između kurdskih pobunjenika i Turske, i kurdski gerilci su se povukli u Irak, ali je povlačenje prošlog meseca suspendovano pošto pobunjenici tvrde da se Ankara nije pridržavala dogovora.

“

Proces je okončan”, podvukao je Bajik naglasivši da Turska mora prihvatiti suštinske pregovore sa kurdskim pokretom ili će doći do građanskog rata u Turskoj.

Kao preduslov za pregovore PKK zahteva poboljšanje uslova u kojima se u pritvoru drži vođa ovog pokreta Abdulah Ečalan, ali i zagarantovane izmene Ustava, kao i uključenje jedne treće strane koja bi nadgledala proces.

“

Trenutno se pripremamo za povratak naših grupa na sever Kurdistana ako vlada ne bude prihvatila naše uslove”, naglasio je Bajik.

Inače severni Kurdistan, kako nazivaju u PKK, je deo Turske na granici sa Irakom.PKK je započela oružanu borbu protiv Turske 1984.godine sa ciljem proglašenja svoje države na jugoistoku Turske.

„

Kada turska vlada pomaže banditskim grupama i vodi rat protiv našeg naroda na zapadu Kurdistana pravo je kurdskog naroda da borbe prenese u Tursku“, podvukao je Bajik.

On je naglasio da će, ako turska vlada bude nastavila sa borbama u Siriji, severni Kurdistan postati bojno polje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurdi ponovo prete Turskoj

Izvor: B92, 22.Okt.2013

Ankara -- Kurdski pobunjenici su spremni da ponovo udju u Tursku iz Iraka, najavio je šef političkog krila i jedan od osnivača Kurdske radničke partije (PKK) Ćemil Bajik...On je, u intervjuu agenciji Rojters, optužio Tursku za rat protiv Kurda u Siriji, podržavajući islamističke pobunjenike...

Nastavak na B92...

PKK ponovo preti Turskoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Okt.2013

Separatistička grupa Kurdistanska radnička partija (PKK) poručila je u utorak da je spremna da se ponovo vrati u Tursku iz Iraka, kazao je jedan od visokih zvaničnika grupe Chemil Bayik. On je u intervjuu za Reuters optužio Tursku za rat protiv Kurda u Siriji, i izrazio je podršku za pobunjenike...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.