Kina testirala stelt dron

Izvor: B92, 22.Nov.2013, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina testirala "stelt dron"

Peking -- Kina je uspešno testirala svoj prvi "stelt dron" - nevidljivu bespilotnuu letelicu. Zapadne agencije to ocenjuju kao važan korak u vojnom razvoju Kine.

Prvi probni let letelice, koja se u medijima pojavljuje pod imenom "Oštar mač", trajao je 20 minuta, a test je izveden u Čengdu, prenosi BBC.

Kina poslednjih godina ulaže u razvoj tehnologije nevidljivih aviona, uključujući nevidljive lovce tipa J-20 i J-31.

U septembru je lansirala bespilotnu letilicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u blizini grupe spornih ostrva u Istočnom Kineskom moru što je pojačalo tenzije sa Japanom koji je najavio da će oboriti svaku stranu letelicu u svom vazdušnom prostoru.

"Uspešan let nevidljive letelice pokazuje da je Kina još jednom smanjila zaostatak za zapadnim državama kada je reč o razvoju vazduhoplovnih snaga", naveo je državni list "Čajna dejli" danas.

Hongkonški "Saut Čajna morning post" piše da će uspešan let stelt drona omogućiti Kini da postane "četvrta zamlja koja je upotrebila stelt tehnologiju nakon Britanije, Francuske i SAD".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina testirala prvi nevidljivi stelt

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Nov.2013

PEKING - Kina je uspješno testirala svoj prvi "stelt dron" - nevidljivu bespilotnuu letelicu, prenijeli su kineski državni mediji, dok zapadne agencije to ocjenjuju kao važan korak u vojnom razvoju Kine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kina formirala vazdušnu odbrambenu zonu oko spornih ostrva

Izvor: Press, 23.Nov.2013, 08:45

Peking je takođe objavio paket propisa za tu odbrambenu zonu, naglasivši da svi avioni koji je nadleću moraju da o tome obaveste kineske vlasti, kao i da podležu vanrednim vojnim merama ukoliko se ne budu identifikovali ili ne izvrše naredbe Pekinga, prenela je agencija AP.. Ministarstvo nije...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.