Kijev, sukobi demonstranata i policije

Izvor: RTS, 24.Nov.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev, sukobi demonstranata i policije

Proevropski demonstranti u Kijevu sukobili se sa policijom, koja je bacila suzavac. Demonstranti pokušali da uđu u zgradu vlade. Jajima gađana statua Vladimira Iljiča Lenjina.

Hiljade proevropskih demonstranata pokušali su da uđu u zgradu vlade u Kijevu, sukobivši se sa policijom koja je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

Demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon oko zgrade, a neki od okupljenih bacali su na policajce kamenice i transparente.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Prema podacima policije, na protestu zbog odluke Ukrajine da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da obnovi aktivan dijalog sa Moskvom okupilo se 20.000 ljudi, dok organizatori tvrde da se se okupilo 100.000 ljudi.

Demonstranti nose zastave EU i opozicije, kao i transparente na kojima piše "Mi nismo SSSR, mi smo EU" i "Ja volim EU", tražeći ostavku predsednika Viktora Janukoviča i oslobađanje bivše premijerke i liderke opozicije Julije Timošenko iz zatvora.

Policija je saopštila da su za vreme protestne šetnje pojedini demonstranti jajima gađali statuu sovjetskog revolucionarnog vođe Vladimira Iljiča Lenjina.

Opozicija je za danas najavila masovni protest pa se očekuje da se u ukrajinskoj prestonici okupi još veći broj ljudi nego prethodnih dana zbog iznenadne odluke vlade u Kijevu od četvrtka da ne potpiše ključni sporazum sa EU.

Zapadne diplomate su ocenile da je takva odluka rezultat pritiska Moskve, dok Kijev ističe da je doneta iz ekonomskih razloga.

U zapadnom gradu Lavovu, demonstranti su podigli osam šatora sa zastavama EU pred planirani skup, a u Sevastopolju, gradu na Krimu gde se nalazi ruska flota, organizovani su protesti i prozapadnih i proruskih grupa, a policija je morala da blokira saobraćaj u gradu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Neredi na ulicama Kijeva

Izvor: Akter, 24.Nov.2013

Hiljade proevropskih demonstranata pokušali su danas da udju u zgradu vlade u Kijevu, sukobivši se sa policijom koja je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.