KiM: Nađena masovna grobnica Srba?

Izvor: B92, 06.Okt.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KiM: Nađena masovna grobnica Srba?

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo Euleksa proveravaju informacije o postojanju masovne grobnice srpskih žrtava u selu Piskota kod Đakovice.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u saradnji s Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri Tužilaštvu Euleksa, došlo je do informacija o lokaciji potencijalne masovne grobnice u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci srpskih civila u selu Piskota na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Đakovica, stradalih u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999.

Kako je saopšteno, Srpsko tužilaštvo raspolaže infomacijama da bi eventualni posmrtni ostaci na ovoj lokaciji mogli da pripadaju žrtvama zločina pripadnika OVK u logoru "Likovac".

Tužilaštvo Euleksa donelo je ovim povodom naredbu za ekshumaciju, autopsiju i identifikaciju eventualnih posmrtnih ostataka na definisanoj lokaciji, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Raseljeni Đakovčani izrazili su danas očekivanje da će međunarodna zajednica i Euleks istražiti masovnu grobnicu u selu Piskote kod Đakovice, u kojoj se, kako pretpostavljaju, nalaze posmrtni ostaci njihovih sunarodnika i ovog puta krivce izvesti pred lice pravde.

"Na spisku nestalih Srba i danas se nalaze imena 73 civila iz Đakovice", rekao je predsednik udruženja Đakovčana Đokica Stanojević agenciji Beta i dodao da porodice pretpostavljaju da se mnogi od njih nalaze u toj grobnici.

Stanojević je rekao da Đakovčani zato pitaju međunarodne institucuje u Prištini da li će ovog puta, kada je reč o masovnoj grobnici u selu Piskote, naći i izvesti krivce i zločince pred lice pravde.

Pored ubijanja, kidnapovanja, silovanja Đakovčana pre 1999. godine i kasnije, njima su oduzeta sva prava, zabranjeno im je da posete svoje kuće, svetinje, svoja groblja, naveo je Stanojević.

"Zato međunarodne zvaničnike pitamo - da li su u stanju da prognanim Srbima obezbede pravo na povratak i život u Đakovici?", rekao je Stanojević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Masovna grobnica Srba kod Đakovice?

Izvor: RTS, 06.Okt.2014

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo Euleksa proveravaju informacije o postojanju masovne grobnice srpskih žrtava u selu Piskota, u opštini Đakovica. ..Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u saradnji sa Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri Tužilaštvu Euleksa, došlo je...

Nastavak na RTS...

Masovna grobnica Srba na Kosovu?

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2014

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo Euleksa proveravaju informacije o postojanju masovne grobnice srpskih žrtava u selu Piskota, opština Ðakovica...Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je u saradnji sa Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri Tužilaštvu Euleksa...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KiM: Nađena masovna grobnica Srba?

Izvor: Večernje novosti, 06.Okt.2014

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u saradnji sa Jedinicom za istraživanje ratnih zločina pri Tužilaštvu Euleksa došlo do informacija o lokaciji potencijalne masovne grobnice u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci srpskih civila u selu Piskota na teritoriji opština Đakovica, stradalih u vreme...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.