Kalanović: Protiv velike nezaposlenosti reformom obrazovanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Protiv velike nezaposlenosti reformom obrazovanja

BEOGRAD -

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da naša zemlja može da se izbori sa velikom nezaposlenošću jedino sistemskim merama i aktivnošću više resora, od kojih je najvažnija promena obrazovanog sistema.

"Na žalost i danas moramo da konstatujemo da je Srbije jedna od zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti, što je jedan od najvećih ekonomskih i društvenih problema", istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Kalanovićeva na drugom forumu "Argumenti" - na temu "Zapošljavanje i kriza", u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" i Biznis info grupe, koji je održan u Novinskoj agenciji Tanjug.

Potpredsednica Vlade Srbije za privredu i regionalni razvoj je istakla da Evopi treba da se približimo i u standardima, navodeći da je u Norveškoj stopa nezaposlenosti tri i po odsto, Austriji 4,4, Sloveniji 7,3, Hrvatskoj i Mađarskoj oko 11 odsto, a u Srbiji 22,2 odsto.

Ona je navela da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) 30. novembra bilo 735.000 ljudi.

Kalanovićeva je rekla da trećina poslodavaca kaže da ne može da nađe odogovarajuću radnu snagu na tržištu rada i da su neophodne promene u obrazovnom sistemu.

Ona je kazala da je druga sistemska mera - borba protiv "sive" ekonomije, podsetivši da je na njenu inicijativu osnovana međuresorna radna grupa za reformu inspekcija.

Kalanovićeva je rekla da je vlada uvela olakšice poslodavcima kroz smanjenje poreza i doprinosa, kao i da je podrška direktnim investicijama za otvaranje novih radnih mesta dala rezultate u prethodnih pet godina.

Ona je rekla da je u tom periodu zaposleno 33.000 ljudi kroz primenu programa Agencije za podsticanje stranih ulaganja i izvoza (SIEPA).

SIEPA je u tom razdoblju izdvojila 164 miliona evra podsticaja za ulaganja u vrednosti oko milijardu evra, naglasila je Kalanovićeva. Vansistemskim merama, kao što su na primer aktivnosti NSZ, godišnje se u Srbiji zaposli između 40 i 50 hiljada ljudi, ukazala je potpredsednica vlade.

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Srbiji Henri Bohnet je kazao da će, prema njegovom mišljenju, rešenja za privredne izazove u Srbiji biti dominantna za glasače na predstojećim izborima, od kojih će glavnu ulogu imati i pitanje smanjivanja nezaposlenosti.

Bohnet je naveo da će borba protiv nezaposlenosti biti jedan od prioriteta za novu vladu, koje god stranke je formirale.

"Srbija je uprkos odlaganju odluke o dobijanju kandidature ostvarila veliki napredak u ekonomskim reformama, što je prepoznala EU", istakao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kalanović: Kad je teško - optimizam

Izvor: B92, 12.Dec.2011

Beograd -- Srbija može da se izbori sa nezaposlenošću jedino sistemskim merama i aktivnošću više resora, a najvažnija je promena obrazovnog sistema, kaže Verica Kalanović..."Na žalost i danas moramo da konstatujemo da je Srbija jedna od zemalja sa najvećom stopom nezaposlenosti, što je jedan...

Nastavak na B92...

Poslodavci traže promene obrazovnog sistema

Izvor: Glas javnosti, 13.Dec.2011, 07:41

BEOGRAD - Potpredsednica vlade Verica Kalanović izjavila je da Srbija može da se izbori sa velikom nezaposlenošću jedino sistemskim merama i aktivnošću više resora, od kojih je navažnija promena obrazovanog sistema..."Na žaslost i danas moramo da konstatujemo da je Srbije jedna od zemalja sa...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.