Javni dug 44,5 odsto BDP-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2012, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni dug 44,5 odsto BDP-a

BEOGRAD -

Javni dug Srbije na kraju februara 2012. godine bio je oko 14,35 milijardi evra, što je 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Zakonom o budžetskom sistemu javni dug Srbije ograničen je na 45 odsto BDP-a.

Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju februara iznosile su oko 12,27 milijardi evra, pri čemu je unutrašnji dug bio oko 5,15 milijardi evra, a spoljni dug 7,12 milijardi evra. Ukupne indirektne obaveze na kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << februara bile su 2,08 milijardi evra, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Na kraju januara javni dug bio je 14,47 milijardi evra, što znači da je tokom februara smanjen za oko 122 miliona evra.

Javni dug je i na kraju prošle godine dostigao 14,47 milijardi evra, što je bilo 45,1 odsto BDP-a.

Javni dug je na kraju 2010. bio 12,16 milijardi evra, što je bilo 42,9 odsto BDP-a.

Na kraju 2009. godine javni dug bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 34,8 odsto BDP-a, a na kraju 2008. godine javni dug Srbije iznosio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 29,2 odsto BDP-a.

Budžetski deficit za dva meseca 37,2 milijarde dinara

Budžetski deficit Srbije u prva dva meseca ove godine bio je 37,2 milijarde dinara, pošto su prihodi bili 97,6 milijardi, a rashodi budžeta 134,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U februaru je budžetski deficit bio 28,5 milijardi dinara, a kako je navedeno, februar je, uobičajeno, mesec sa najnižim prihodima u godini, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine.

Dodatni negativni efekat ispoljen je usled nepovoljnih vremenskih uslova koji su uzrokovali ograničenje potrošnje električne energije za deo privrede i usporavanje i blokadu mnogih privrednih delatnosti.

Uticaj lošeg vremena odraziće se i na prihode u martu s obzirom da tada dospeva značajan deo poreskih prihoda na aktivnosti iz februara.

Najveći deo poreskih prihoda u februaru odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 22,2 milijarde dinara. Prihod od akciza iznosio je 8,1 milijardi dinara.

Znatno manji prihodi po osnovu PDV i akciza u odnosu na januar su očekivani s obzirom da se u januaru plaća "tromesečni" PDV, a da su akcize na duvanske prerađevine u januaru plaćene unapred, pre usklađivanja sa inflacijom. Efekat loših vremenskih uslova najbolje se vidi na ostvarenju neporeskih prihoda koji su značajno manji nego u januaru.

Rashodi budžeta u februaru 2012. godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RZZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije.

Prvi kvartal karakteriše slabo izvršenje kapitalnih rashoda i nabavke finansijske imovine ( budžetski krediti). Subvencije su znatno niže nego u januaru zbog januarske isplate poljoprivrednih subvencija prema programu vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukupan spoljni dug Srbije 24 mlrd.€

Izvor: B92, 21.Mar.2012

Beograd -- Javni dug Srbije na kraju februara 2012. godine bio je oko 14,35 milijardi evra, što je 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavilo je Ministarstvo finansija...Zakonom o budžetskom sistemu javni dug Srbije ograničen je na 45 odsto BDP-a...Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju februara...

Nastavak na B92...

Javni dug Srbije oko 14,35 milijardi evra

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Mar.2012

BEOGRAD - Javni dug Srbije na kraju februara 2012. godine iznosio je 44,5 odsto bruto domaćeg proizvoda

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.