Iran neće dozvoliti inostranu inpekciju vojnih lokacija

Izvor: Blic, 19.Apr.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran neće dozvoliti inostranu inpekciju vojnih lokacija

Zamenik komandanta iranske Revolucionarne garde General Hosein Salami izjavio je danas da će međunarodnim inspektorima, koji su predviđeni nuklearnim sporazumom sa velikim silama, biti zabranjem pristup vojnim lokacijama.

Salami je na državnoj televiziji rekao da bi, dozvola strane inspekcije vojnih lokacija, značila isto što i njihovu "rasprodaju", prenosi AP.

"Onima koji govore o tome, odgovorićemo mecima, Iran neće postati raj za špijune. Nećemo prostirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crveni tepih za neprijatelja"

Iran i šest svetskih sila - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija - postigle su okvirni sporazum o ograničavanju iranskog nukleranog programa, u zamenu za ukidanje sankcija i očekuje se da će konačan dogovor biti postignut do 30. juna.

U izveštaju Stejt departmenta o primeni okvirnog sporazuma, navodi se da bi od Irana moglo biti zatraženo da Nuklearnoj agenciji UN odobri posetu "sumnjivim mestima."

Drugim rečima, dovodi se u pitanje ukidanje sankcija Iranu, ako Medjuanrodna agencija za atomsku energiju ne bude potvrdila uskladjenost Irana sa zahtevima.

Iranski lideri su naglasili da sankcije treba ukinuti sa prvim danom primene sporazuma.

Navodi se da je Iran pristao da sprovede Dodatni protokol Sporazuma o neširenju naoružanja, što znači da će odobriti Agenciji pristup poznatim i nepoznatim nuklearnim postrojenjima.

S druge strane, Salami je rekao da bi dozvola stranim inspektorima da posete vojnu bazu značila "okupaciju i odavanje vojnih odbrambenih tajni."

To bi značilo poniženje nacije, rekao je Salami, dodajući da inspektorima neće biti dozvoljeno da posete normalne vojne baze "čak ni u snovima."

Iran je dozvolio posetu inspektora 2005. godine vojnoj bazi Parčin, kao način da se izgradi poverenje, ali je odbio dalje posete, plašeći se špijunaže.

Zapadne zemlje su dugo sumnjale da Iran tajno sprovodi program razvoja nuklearnog oružja, pored civilnog. Vlasti Irana to poriču i insistiraju na miroljubivim svrhama svog programa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Salami odbija inspekcije u vojnim kompleksima

Izvor: Akter, 19.Apr.2015

General iranske Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio je danas da nikakvim nuklearnim sporazumom sa svetskim silama međunarodnim inspektorima neće biti dozvoljen pristup vojnim kompleksima..Salami, zamenik komandanta Revolucionarne garde, izjavio je za državnu televiziju da bi omogućavanje strane...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.