Intervju: Mirko Cvetković

Izvor: RTS, 15.Dec.2010, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervju: Mirko Cvetković

Kada bi vlada radila isto profesionalno kao pojedini mediji, odavno bi trebalo da bude smenjena, rekao premijer Mirko Cvetković, gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u, povodom priča u medijima da će ga na čelu vlade zameniti Ivica Dačić.

Gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je, povodom priča u medijima da ga na mestu premijera menja Ivica Dačić, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi Vlada, kada bi radila isto profesionalno kao pojedini mediji, odavno trebalo da bude smenjena, a stvar medija je da utvrde kridibilnost izvora.

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

O tome kako stoje stvari sa rekonstrukcijom vlade, premijer je rekao da je na vladajućoj koaliciji ta odluka, da je definitivna informacija da stvarnih razgovora koji bi vodili ka takvom rešenju nije bilo, a počeće se posle nove godine.

"Mislim da rekonstrukcija ima neke dobre, a neke loše strane. Štednja nije dobra strana, jer vi rekonstrukcijom smanjujete samo broj ministara, ali ne i delatnosti", rekao je premijer Srbije.

Na pitanje šta znači eventualno smanjenje broja ministara, jer će se neka  ministarstva spojiti sa drugima, Cvetković je rekao da će se „smanjiti broj ministara, i eventualno državnih sekretara, ali ne i pomoćnika, jer nema smisla smanjivati ga, to je nepolitičko mesto".

O tome kako ćemo završiti ovu godinu rekao je da ova godina ima niz pozitivnih i negativnih elemenata, a najnegativniji svakako je pad industrijske proizvodnje.

Optimistično u 2011.

Na pitanje kako objašnjava da smo po inflaciji i zaradama trenutno najlošiji u regionu, Cvetković je odgovorio da je inflacija specifična za nas, i da je se jako plašimo, ali da smo je od 2002. godine držali pod kontrolom, i da imamo sve osnove da je u narednim godinama smanjimo.

O tome da je pre dva dana guverener "indirektno priznao da bi inflacija početkom godine, u prvih nekoliko meseci mogla da bude između 10 i 14 odsto", rekao je da je on to rekao imajući u vidu procenu da inflaciju izaziva povećana domaća tražnja, a da se očekuje da će se tražnja dalje povećavati sa odmrzavanjem plata i penzija.

"Vlada će voditi računa da ima jedan balans, da obezbedi bolji život, ali i da ne optereti građane nepotrebnim izdacima", rekao je premijer.

Premijer je rekao da je naša pozicija možda i bolja nego u zemljama u regionu, a ja potpuno razumem težak život građana, pa Vlada i daje akcenat na socijalne programe. U ovoj godini došlo je i do rasta devizne štednje, porastao je i promet u trgovini na malo, ipak nije bilo tako mrtvo kao što izgleda".

O tome da ima ekonomista koji tvrde da 2011. sledi najteži udar krize Cvetković je rekao da moramo biti optimisti, jer sve analize pokazuju da će biti bolje.

Više posla, bolji život

Na pitanje da li smo izašli iz krize, rekao je da je stvar u definisanju situacije, da je važno izaći sa jednim optimizmom, „više ćemo raditi, ali ćemo živeti bolje".

O tome da li je siguran da nas neće zakačiti rep krize koja se polako širi evropskom periferijom, kaže da treba imati u vidu da nijedna zemlja ne živi na nekom izolovanom ostrvu, i da je svejedno šta se događa sa strane.

"Mi smo integrisani u sistem, pa nije svejedno da li Evropa, ili naši susedi, napreduju ili nazaduju, bilo bi dobro da njima bude bolje, jer bi onda bilo i nama, ali nezavisno od okruženja, s druge strane, moramo preduzimati neke mere", rekao je Cvetković.

O možda i višku entuzijazma koji postoji među običnim građanima, kada se vidi kako se teško živi i šta se sve na njih sručilo u zadnjih 20 godina, rekao je da je taj entuzijazam dobar, da on kao premijer ima i dodatnu odgovornost, ali je najgore za nama. Biće teško, ali imamo i snage i osnova da verujemo i idemo ka budućnosti.

Oko osnovnih gabarita budžeta postigli smo dogovor sa MMF-om, budžet je danas distribuiran i sutra ide na vladu, a time ispunjavamo, zajedno sa penzionim aranžmanom sve što je u šestom aranžmanu sa MMF.

Čekaju nas reforme

O datumu izbora Cvetković je rekao da će, formalno posmatrano, redovni izbori biti 2012. Ukoliko ih bude iduće godine, biće prevremeni, ako vlada izgubi većinu u parlamentu.

"Značaj 2011. veliki je za evrointegracije, to je godina izazova, svega što moramo da uradimo na planu reformi, i kao kruna svega, da pre kraja te godine dobijemo status kandidata i datum za početak pregovora. Mislim da je loše da izbori budu u toj godini, gubi se odmah nekoliko meseci, a to je mnogo".

Cvetković je rekao da kod nas postoji zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji daje okvire potrošnje u 2011., i da nema govora da bi se moglo više trošiti, bila to predizborna godina, ili ne. Čekaju nas velike reforme u pet, šest segmenata, jer ova vlada neće reći da ne idemo u Evropu.

Evrointegracije su ogroman iskorak ove vlade, od samog početka, od inicijalnih koraka, i mislim da je to nešto što će većina pozitivno prihvatiti, jer preko 60 odsto je za evropske integracije, a to je vlada dobila u mandat da uradi, kao i bolji život građanima.

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića postoje li bitne razlike između ekonomskih planova vlasti i opozicije i šta je to što je različito, Cvetković je rekao da uglavnom ideje opozicije i nisu programi u klasičnom smislu, već skup opštih lepih, generalnih želja.

Transparentno trošenje od prodaje Telekoma

Na pitanje ima li prodaja "Telekoma" veze sa izborima, premijer kaže da je dobio dopis jedne od opozicionih stranaka, koja nije za prodaju, ali da ostaje iznenađen kako je iz dobrih premisa izostao dobar zaključak. "Ja ne podržavam korupciju, podržavam potrebu za investicijama, i da ne sme da se proda po bagatelnim cenama, ali ne odustajem".

Na pitanje ispod koje cene ne bi prodavao Telekom, rekao je da je princip da ćemo imati vrednovanje od strane jedne eminentne kuće, pošto prodajemo 51 odsto, minimalna cena će biti iznad polovine onoga što će izaći kao vrednost kompanije, a to neće biti bagatelna cena".

O tome "u koji džak će ići pare od Telekoma", rekao je da će tu morati da bude transparentno trošenje, da se taj novac evidentira na posebnom računu, da se tačno zna gde će novac otići. Mislim da treba da se kombinuje, da se pod jednim delom podmiri obaveza po starom dugu, a u većem ulaže u budućnost, rekao je Cvetković.

Na pitanje jesmo li osuđeni na tehnološki srednji vek, ali se niko ne usuđuje da nam to kaže, rekao je da jedna zemlja naše veličine ne može da bude lider u nauci, tehnologiji...Ako postavite to pitanje gotovo svim zemljama regiona, nemaju ni one takve mogućnosti, mislim da je za nas najvažnije da u proizvodnju hrane budemo konkurentni, što i možemo, jer imamo kvalitet, i to je naša potencijaln šansa.

"Kroz strana ulaganja ćemo obezbediti da dođu veliki proizvođači elektronike, i razvijati te mogućnosti", kaže premijer.

O tajkunima je rekao da po tom pitanju treba razlučiti da li su to što imaju napravili zakonito ili ne, ako su to uradili nezakonito treba ih uhapsiti, ako nisu, treba im čestitati. Smatram da organi države treba da rade svoj posao, a ne da se izlazi sa nekim sumnjama, bez dokaza, ja bih prvi reagovao kada bih znao", rekao je Cvetković.

Monopoli sudbina malih zemalja

Na pitanje o kakvom tržištu u Srbiji je danas moguće govoriti kada caruju monopoli, rekao je da je sudbina male zemlje život u monopolima, ali da moramo imati veoma efikasnu antimonopolsku regulativu.

"Mi imamo klasičan pristup EU u borbi protiv monopola, nemamo super rezultate, ali idemo u dobrom pravcu".

Na pitanje da li dovoljno kontroliše koliko često ministri zapadaju u konflikt interesa i vidi li Srbiju kao državu koja je teško ranjena korupcijom, Cvetković kaže da smo pokrenuli ozbiljne antikoruptivne aktivnosti, i da postoji čitava mreža, zakoni koji omogućavaju da imovinu stečenu korupcijom možemo oduzeti, i da smo na dobrom putu u toj borbi.

O tome da su ga neki označili kao glavnog krivca za nesporazum oko odlaska na dodelu Nobelove nagrade, i je li na kraju raščišćeno ko je kriv, Cvetković je rekao da se u javnosti mnoge stvari tretiraju kao afere, iako daju dobre političke rezultate, kao u slučaju Miladina Kovačevića, kada se ispostavilo da je potez vlade imao jako pozitivan efekat u odnosima sa SAD.

Moramo biti dostojanstveni

"Mi dugoročno posmatrano jesmo rešili to na pozitivan način, dopalo se to nekome, ili ne", rekao je Cvetković.

O tome "može li država naše veličine i problema voditi samostalnu politiku u balansu između velikih sila, uz priče o nacionalnom integritetu i ponosu, i sa druge strane stava da država i nacija u ovakvom stanju smatra integritet i nacionalni ponos nedozvoljenim luksuzom", premijer kaže smatra da moramo biti dostojanstveni, jer ako ste previše servilni, uzima se zdravo za gotovo. Uspevamo da balansiramo u tom pogledu.

O tome da su ga neki označili kao glavnog krivca za nesporazum oko odlaska na dodelu Nobelove nagrade, i je li na kraju raščišćeno ko je kriv, Cvetković je rekao da se u javnosti mnoge stvari tretiraju kao afere, iako daju dobre političke rezultate, kao u slučaju Miladina Kovačevića, kada se ispostavilo da je potez vlade imao jako pozitivan efekat u odnosima sa SAD.

"Mi dugoročno posmatrano jesmo rešili to na pozitivan način, dopalo se to nekome, ili ne", rekao je Cvetković.

Na pitanje da li nekada oseća strah kada krene na posao, i da bi stvari mogle da se izmaknu kontroli, premijer Mirko Cvetković zaključio je da se često pita zašto je baš njemu zapalo to što će mnogi računi iz prošlosti stizati na adresu njegove vlade, ali da ne oseća strah, nego obavezu da sve što počne i završi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: O rekonstrukciji vlade posle Nove godine

Izvor: Blic, 15.Dec.2010

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković ponovio je večeras da će nakon Nove godine početi razgovori o rekonstruciji vlade, po čijem će se završetku znati da li će rekonstrukcije biti i kako će izgledati...Cvetković je, gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u, kazao da "stvarnih razgovora"...

Nastavak na Blic...

Premijer ocenjuje da će biti bolje

Izvor: Šumadija Press, 16.Dec.2010, 10:55

Kada bi Vlada radila isto profesionalno kao pojedini mediji, odavno bi trebalo da bude smenjena, rekao je premijer Mirko Cvetković.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.