Igra prestola: Smena u redu za tron, uspon mladog princa

Izvor: B92, 21.Jun.2017, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Igra prestola": Smena u redu za tron, uspon mladog princa

Rijad -- Saudijski kralj Salman umesto Mohameda bin Najefa za "prvog princa" u redu za presto postavio je 31-godišnjeg Mohameda bin Salmana, piše "Gardijan".

Kako navode, kralj Salman je tako na prvog mesta u redu za tron postavio čoveka bliskog Vašingtonu koji se ranije u Beloj kući sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Takođe, Mohamed bin Najef smenjen je i sa svoje moćne pozicije ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova koji nadgleda bezbednost.

Novi "prvi princ" Mohamed bin Salman, kako se navodi, već ima dugačak rezime kao ministar odbrane i prvi čovek ekonomskog saveta koji nadgleda ekonomiju zemlje.

On je prethodno bio drugi na listi, a poznavaoci prilika navode da se već duže vreme očekuje da porast njegove moći u državi rezultira i usponom u redu za tron.

Mladi princ nije bio mnogo poznat Saudijcima pre nego što je kralj Salman došao na presto u januaru 2015. godine. Bio je zadužen za kraljevski sud svog oca kada je Salman bio "prvi princ".

Kralj Salman je čim je došao na vlast svom sinu dao je veliku moć na iznenađenje mnogih u kraljevskoj porodici koji su stariji i iskusniji od Mohameda bin Salmana.

Mediji prenose i da je velika većina (31 od 34) visokih kraljevskih zvaničnika Saveta glasalo za promenu u redu za tron. Savet čine sinovi i ugledni unuci osnivača Saudijske Arabije kralja Abdula Aziza.

"Gardijan" ističe da se veruje da Mohamed bin Najef nije imao značajnu ulogu u težnjama Saudijaca i UAE da se izoluje Katar zbog njihove navodne podrške Islamskoj državi.

Mohamad bin Salman je za to vreme išao u posetu SAD, a u Beloj kući sastao se i sa predsednikom Trampom. Ta njegova poseta Vašingtonu bila je temelj za Trampovu posetu Saudijskoj Arabiji u maju, što je bila prva strana poseta novog predsednika SAD nekoj stranoj državi.

Odnosi Saudijske Arabije i SAD smirili su se pod Obaminom administracijom, a očekuju se bliži odnosi Vašingtona i Rijada usponom Mohameda bin Salmana u redu za presto, navodi "Gardijan".

Inače, Mohamed bin Salman žestoko je kritikovan zbog rata u Jemenu koji je nadgledao kao ministar odbrane. Rat u Jemenu počeo je pre dve godine, a koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nije uspela da iz glavnog grada Sane istera pobunjenike Hutije, dok je zemlja razorena.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da su Saudijci tokom vazdušnih napada, za koje im logističku podršku pružaju SAD, ubili više desetina civila.

Osim toga, novi "prvi princ" privukao je pažnju na sebe kada je odbio bilo kakvu mogućnost dijaloga sa Iranom, rekavši da je cilj Irana da "kontroliše islamski svet i širi svoju šiitsku doktrinu".

Iran i Saudijska Arabija su veliki rivali u regiji, na suprotnim stranama su u ratovima u Siriji i Jemenu, a podržavaju političke rivale u Libanu, Bahreinu i Iraku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijski kralj izabrao novog prijestolonasljednika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2017

Saudijski kralj Salman proglasio je svog sina princa Mohameda bin Salmana za prijestolonasljednika umjesto svog rođaka princa Mohameda Bin Najefa, koji je smijenjen. Mohamed bin Salman postao je zamjenik premijera, a zadržao je položaj ministra odbrane i ostale funkcije, navodi se u kraljevskom ukazu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Svađa u saudijskoj kraljevskoj porodici?! Rokada po sistemu: "sultan umesto sultana"

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2017

Novi potres na Bliskom istoku..Saudijski kralj Salman proglasio je svog sina princa Muhameda bin Salmana za naslednika prestola umesto svog rođaka princa Muhameda bin Najefa, koji je smenjen. Muhamed bin Salman postao je zamenik premijera, a zadržao je položaj ministra odbrane i ostale funkcije,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.