Hrvatska: Smenjen Petrov, poslanici se svađaju

Izvor: B92, 05.Maj.2017, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Smenjen Petrov, poslanici se svađaju

Zagreb -- U hrvatskom Saboru dužnosti razrešen dosadašnji predsednik tog tela Božo Petrov. Za novog predsednika Sabora vladajuća stranka predlaže Gordana Jandrokovića.

Za smenu Petrova glasala su 103 zastupnika, dok je jedan bio protiv, prenosi Index.hr.

Međutim, strasti se u Saboru i dalje ne stišavaju, tako da je sednica u nekoliko navrata došla do ruba incidenta, zbog čega je određena pauza, ali ni to nije urodilo plodom pošto je žučna rasprava i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u toku, javlja Index.hr.

Predsednik najveće hrvatske opozicione stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić izjavio je danas da Vlada premijera Andreja Plenkovića nema stabilnu parlamentarnu većinu i da treba što pre ići na nove parlamentarne izbore

"Stav u SDP-u je da ne postoji stabilna koalicija, već samo trgovačka, kupljena koalicija s kupljenim mandatima pojedinih nezavisnih poslanika. To najviše košta građane, a prevremeni izbori jedina su šansa", rekao je Bernardić novinarima posle razgovora s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

On je ocenio da se politička kriza može rešiti ili imenovanjem novih ministara, čime bi se pokazala parlamentarna većina, ili odlaskom na izbore, bez obzira na to što je HDZ prikupio 76 potpisa podrške za izbor novog predsednika Sabora.

Na ocene nekih poslanika manjih stranaka i nezavisnih da bi rešenje krize mogla da bude velika koalicija najvećih stranaka, SDP i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Bernardić je odgovorio da su izbori najbolje rešenje i da sada nema govora o nekoj velikoj koaliciji.

Predsednik poslaničkog kluba HDZ Branko Bačić izjavio je danas da ta vladajuća stranka ima većinu od 76 poslanika za predlaganje i izbor novog predsednika Sabora.

"Mi smo kao klub mogli da predložimo predsednika Sabora i bez 76 potpisa jer se predsednik Sabora bira natpolovičnom većinom prisutnih poslanika. Usprkos tome, ipak smo hteli da prikupimo 76 potpisa da bismo potvrdili da Vlada ima većinu u Saboru i time učvrstili legitimitet predsednika Hrvatskog sabora, a to će biti Gordan Jandroković", rekao je Bačić.

Uz HDZ i neke manje stranke i nezavisne poslanike, Jandrokovićev izbor potpisom je podržao i donedavni poslanik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Tomislav Sauha, bivši šef kabineta premijera Zorana Milanovića. Glas Tomislava Sauhe i juče je bio odlučujući za spas ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražio SDP.

To je otvorilo spekulacije da je Sauha, koji je pod istragom zbog isplate lažnih inostranih dnevnica Milanovićevim savetnicima, pod uticajem HDZ. On je to demantovao, kao i HDZ. Očekuje se da će po izboru novog predsednika Sabora biti odredjena pauza, do posle lokalnih izbora, krajem maja.

Zbog političke krize u zemlji izazvane raspadom vladajuće koalicije HDZ i Mosta od jutros traju razgovori predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović s predstavnicima parlamentarnih stranaka i nezavisnim poslanicima. Očekuje se da će se predsednica posle razgovora obratiti novinarima.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije HDZ i Mosta, pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije s Agrokoromtražila SDP.

Uprkos podršci Mosta, opozicija juče u Saboru nije uspela da sruši Marića, ali je ishod glasanja potvrdio da ne postoji parlamentarna većina od 76 poslanika. Za i protiv Marića glasalo je po 75 poslanika.

Za opoziv su bili potrebni glasovi 76 poslanika, koliko je potrebno i za podršku Vladi u Saboru. Potom je predsednik Sabora iz Mosta Božo Petrov podneo ostavku na to mesto i time izbegao izjašnjavanje o njegovom opozivu, na predlog HDZ-a koji je podržalo 79 poslanika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HDZ skupio 76 potpisa za izbor novog šefa Sabora

Izvor: N1 televizija, 05.Maj.2017

Predsednik poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice Branko Bačić izjavio je da HDZ ima potpise 76 poslanika za predlaganje i izbor Gordana Jandrokovića za novog predsednika Sabora..."Mi smo kao klub mogli da predložimo predsednika Sabora i bez 76 potpisa jer se predsednik Sabora bira natpolovičnom...

Nastavak na N1 televizija...

Tajm-aut za Plenkovića

Izvor: Večernje novosti, 05.Maj.2017

Hrvatska birala novog predsednika Sabora, a nova vlada biće posle lokalnih izbora. Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj, najjači je oslonac premijeru GLAVNI sekretar HDZ-a Gordan Jandroković izabran je za novog predsednika Hrvatskog sabora. Podržalo ga je 76 poslanika što...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.