Hemijski napad u Damasku izveli Saudijci?

Izvor: RTS, 05.Okt.2013, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hemijski napad u Damasku izveli Saudijci?

Ruski diplomatski izvori tvrde da je napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska izveo tim Saudijske Arabije zadužen za tajne operacije. Obaveštajne službe u Rijadu želele da tajnom operacijom isprovocijaru američki napad na Siriju, prenose ruski mediji.

Napad hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska izveo je tim Saudijske Arabije zadužen za tajne operacije, tvrde ruski diplomatski izvori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Na osnovu podataka iz više izvora može da se sklopi cela slika. Zločinačku provokaciju u predgrađu Istočna Guta izveo je tim koji su Saudijci poslali preko Jordana i koji je delovao uz podršku grupe Liva el Islam", rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju Interfaks.

Grupa Liva el Islam jedna je od islamističkih naoružanih grupa koje deluju blizu Damaska, a na njenom čelu nalazi se sin jednog saudijskog islamističkog sveštenika.

Ova grupa je preuzela odgovornost za napad na lokaciju na kojoj se u julu 2012. godine održavao tajni sastanak sirijske vlade u Damasku, a u kojem je ubijeno nekoliko istaknutih zvaničnika.

Ovi navodi iz ruskih izvora poklapaju se sa nizom ranijih izveštaja, koji ukazuju da je Saudijska Arabija organizovala napad nervnim gasom sarinom, zbog čega je SAD bio spreman da pokrene vojnu akciju protiv sirijske vlade, prenosi Raša tudej.

Zagovornici ove verzije događaja tvrde da su obaveštajne službe u Rijadu želele da tajnom operacijom isprovocijaru američki napad na Siriju, koji bi dao prednost naoružanoj sirijskoj opoziciji, koju Saudijska Arabija podržava.

Većina zapadnih zemalja za napad od 21. avgusta krive sirijsku vladu, dok Damask i Rusija tvrde da iza napada stoje pobunjeničke snage.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruski izvori: Hemijski napad u Damasku izveli Saudijci

Izvor: Blic, 05.Okt.2013

Napad hemijskim oružjem u avgustu u predgrađu Damaska izveo je tim Saudijske Arabije zadužen za tajne operacije, tvrde ruski diplomatski izvori..."Na osnovu podataka iz više izvora može da se sklopi cela slika. Zločinačku provokaciju u predgrađu Istočna Guta izveo je tim koji su Saudijci poslali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.