Granice se ne mogu ponovo crtati

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Granice se ne mogu ponovo crtati"

Sofija -- Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev izrazio je zabrinutost zbog razvoja krize u Ukrajini, kao i da se granice u Evropi ne mogu ponovo crtati, javlja BTA.

"Danas postoje zemlje koje su vratile svet (međunarodnu zajednicu) na političke misli 19. veka, što je veoma opasna stvar", primetio je Plevnelijev, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Predsednik se zapitao "ko ima pravo da odluči o sudbini Ukrajine - njen narod, preko poštenih izbora ili velike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuklearne sile, koje će pregovarati o sferama uticaja".

"Zato, smatramo da se granice u Evropi ne mogu više ponovo crtati i zato što znamo koliko je opasno kada velika sila uništava osnove međunarodnog prava i poretka", rekao je predsednik.

Plevnelijev je primetio da je situacija teška i zahteva od svih da budu "na visini svoje sopstvene demokratske kulture i dostignuća".

I bugarski ministar inostranih poslova Kristijan Vigenin naveo je da Bugarska neće razmatrati, niti ima razloga da menja svoj stav u pogledu Ukrajine, posle sadašnjih dešavanja.

"Dovoljno je jasno. Nastavićemo da radimo na stabilizaciji zemlje koja se, po našem mišljenju (Sofije), nije moguća bez učešća Rusije. Računamo na dijalog i direktne razgovora između Rusije, Ukrajine i naravno SAD i EU ", rekao je Vigenin koji je učestvovao u diskusiji "Bugarska i Evropska unija: mobilnost i mogućnosti za mlade ljude na Univerzitetu u Plovdivu", navodi BTA.

Komandant Komande savezničkih kopnenih snaga NATO sa sedištem u Izmiru, u Turskoj, general-potpukovnik Frederik Hodges stigao je u posetu Bugarskoj u cilju poboljšanja efikasnosti i interoperabilnost kopnenih snaga zemalja članica NATO i racionalizaciju raspoloživih resursa za obuku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.